Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI PORODIČNI ZAKON: FIZIČKO NASILJE NAD DECOM KRIVIČNO DELO


Srbija bi uskoro mogla da dobije novi Porodični zakon kojim bi se zabranilo fizičko nasilje nad decom i na taj način roditelji bi se krivično gonili za bilo kakvu upotrebu sile, uprkos činjenici da to rade zarad vaspitanja deteta i za njegovo dobro.

  • Izmenom Porodičnog zakona, dete koje roditelji povremeno vaspitavaju batinama moći će to da prijavi Centru za socijalni rad.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da su moguće izmene zakona proistekle od Saveta Vlade za prava deteta 2011. godine i da će u okviru tih promena biti moguće uvođenje alimentacionog fonda u sistem porodičnog zakonodavstva, definisanje pojma samohranih roditelja i zabrana upotrebe fizičke sile kao vaspitnog sredstva.

Udruženje "Roditelj" je 2008. i 2009. godine pokrenulo inicijativu protiv fizičkog ugrožavanja dece, ali kako kažu, treba sa rezervom pristupiti tome.

Postoji izvesna skepsa da bi na taj način bilo poljuljano poverenje u odnosu deteta i roditelja, jer bi se među njima našli i drugi medijatori, kao što je od skoro dozvoljeno da dete zaključa zdravstveni karton i ne saopštava roditeljima podatke, gde bi se lekar upleo u taj odnos kao posrednik.

Izvor: