Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA 2017. GODINE NOVI ZAKON O VINU: Novim Zakonom biće predviđeno da se proizvodnjom vina mogu baviti i fizička lica odnosno nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji bi, kada se registruju za proizvodnju vina, mogli da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije


Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević izjavio je da u Srbiji ima oko 22.000 hektara pod vinogradima, ali te površine nisu dovoljne jer Srbija i dalje uvozi duplo više vina nego što ga izvozi.

Stanojević je najavio nameru da se do kraja 2017. godine usvoji novi Zakon o vinu koji će, između ostalog predviđati i da se proizvodnjom vina mogu baviti i fizička lica odnosno nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji bi, kada se registruju za proizvodnju vina, mogli da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije.

Stanojević je podsetio da država podstiče podizanje novih vinograda i pomaže kod kupovine sadnog i drugog materijala za podizanje zasada. On je istakao i da se ministar poljoprivrede izborio da ove godine, uz značajne subvencije, naši poljoprivrednici mogu da nabave nove traktore do 75 kilovata specijalizovane za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju.

"Posebno je značajno da država sa povraćajem od 100 posto uloženih sredstava podstiče one koji se bave krunskom selekcijom i sertifikacijom sadnog materijala autohtonih i domaćih novostvorenih sorti vinove loze jer, pored svih vrhunskih sorti, treba da sačuvamo i autohtone sorte kao što su bela i crna tamjanika i druge", rekao je državni sekretar.

Izvor: Vebsajt RTV, Živan Negovanović, 14.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija