Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RAVNOPRAVNOSTI ŽENA I MUŠKARACA: PREDLOG ZAKONA POVUčEN IZ SKUPšTINSKE PROCEDURE, RADI DODATNIH KONSULTACIJA SA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA


Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca će biti povučen iz skupštinske procedure zbog dodatnih konsultacija sa nevladinim organizacijama, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Mihajlović je objasnila da je zbog dodatnih savetovanja sa delom nevladinog sektora, kao i nakon dogovora sa predsednikom Vlade Republike Srbiije, donela odluku o tome da pomenuti Predlog zakona povuče iz skupštinske procedure.

Naime, za organizacije civilnog sektora sporan je naziv, ali i pojedini delovi Predloga zakona.

Prvobitan naziv tog akta, objašnjava ministarka, bio je "Zakon o rodnoj ravnopravnosti" za šta su se zalagali i ona i radna grupa koja je radila na zakonu, ali da je zakonodavstvo Vlade Republike Srbije promenilo naziv zato što u Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) piše da žene i muškarci treba da budu ravnopravni.

Ona je podsetila na to da je ovaj zakon, na kome se radilo više od godinu dana, jako značajan jer pokriva sve segmente našeg društva.

Prema njenim rečima, ovaj Predlog zakona dobio je podršku velikog broja domaćih i međunarodnih organizacija, ali i Zaštitnika građana, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Evropske komisije i drugih.

Mihajlović, koja predsedava Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, poručila je da je želja Vlade Republike Srbije da u našoj zemlji bude postignut opšti konsenzus u vezi sa pomenutim zakonskim rešenjem.

Ona je najavila da će iz tog razloga u narednom periodu obaviti konsultacije sa organizacijama koje su izrazile određene sumnje u Predlog zakona kako bi se došlo do najboljeg rešenja.

Izvor: Press služba Vlade Srbije i Tanjug, 12.02.2016.
Redakcija