Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: UDRUżENJA POLJOPRIVREDNIKA SMATRAJU DA IM ZAKON NARUšAVA PRAVO żALBE NA POSTUPKE LICITACIJE, KAO I NA RESTITUCIJU ZEMLJIšTA. ZAKONOM PREDVIđENO DA UKOLIKO DOđE DO PROMENE VLASNIKA NA DRżAVNOM ZEMLJIšTU KROZ POSTUPAK RESTITUCIJE, ON ćE BITI DUżAN DA TRPI ZAKUP DO ISTEKA UGOVORENOG ZAKUPA


Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Branislav Bogaroški, sastao se sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja u Vojvodini, kako bi razmotrili način na koji se mogu zaštititi "narušena prava" poljoprivrednika proistekla iz nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon).

Na sastanku je bilo reči o pitanju prava na žalbu na postupke licitacije, kao i o restituciji zemljišta, jer je Zakonom predviđeno da ukoliko dođe do promene vlasnika na državnom zemljištu kroz postupak restitucije, on će biti dužan da trpi zakup do isteka ugovorenog zakupa.

"Onaj ko u restituciji dobije zemljište, narednih trideset godina neće moći slobodno da raspolaže njim, nego će ući u ovaj proces u svojstvu zakupodavca umesto Republike, i biti dužan da trpi postojeće ugovore", rekao je Bogaroški.

Bogaroški je podsetio na obećanje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da će odmah po usvajanju Zakona početi da radi na Nacrtu novog zakona, koji bi trebao da utvrdi zaštitne mehanizme za poljoprivrednike prilikom kupovine zemljišta kupaca iz inostranstva od 1. septembra 2017. godine.

"Vreme curi i ovo je krajnji momenat da se krene u taj posao, krajnje vreme da se vodi ozbiljna agrarna politika i krajnji je momenat da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo opredele budžet u skladu sa Zakonom. Dakle minimum pet posto republičkog budžeta za isplate subvencija", rekao je Bogaroški.

Predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, Miroslav Kiš, istakao je da je stav tog udruženja kada je reč o subvencijama, da su poljoprivrednici iz cele Srbije "više nego ugroženi".

Kiš je upozorio i da nakon više od mesec dana od kada je donesen Zakon još uvek nema i podzakonskih akata, pa se, prema stavu ovog udruženja, Zakon se ne može ni primeniti, te da lokalne samouprave već rade mimo Zakona.

"Programi neće biti na vreme doneti, a lokalne samouprave kada Zakon bude primenjen, biće uskraćene za sredstva koja im pripadaju. Naš naredni korak biće tribine o aktuelnoj situaciji u ovoj oblasti, zajedno sa nadležnima, kako bi došli do rešenja i zaustavili gubitke koje kao društvo sada na ovakav način imamo", rekao je Kiš.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, Regionalne kancelarije za ruralni razvoj Subotica, Udruženje Futoški kupus, Vojvodina Agrar, Opštinsko udruženje poljoprivrednika Stara Pazova, Vršačkih Ratara, Udruženja poljoprivrednika Stajićevo i Kluba 100P+.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.02.2016.
Redakcija