Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I ORGANIZACIJE NATO ZA PODRŠKU I NABAVKU (NSPO) O SARADNJI U OBLASTI LOGISTIČKE PODRŠKE: PRIPADNICI NATO DOBIJAJU SLOBODU KRETANJA I IMUNITET KOJI SLEDUJE DIPLOMATAMA PO BEčKOJ KONVENCIJI. POSEBNA DOZVOLA BIćE IM POTREBNA ZA PRISTUP ZABRANJENIM BEZBEDNOSNIM ZONAMA. CELOKUPNO OSOBLJE NATO BIćE OSLOBOđENO PLAćANJA POREZA, CARINA, PDV, MOćI ćE DA UVOZI OPREMU I UGOVARA NABAVKU ROBE, USLUGA I GRAđEVINSKE RADOVE BEZ IKAKVIH OPTEREćENJA


Pripadnici NATO moći će slobodno da se kreću po Srbiji, da sa našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu i imaju imunitet i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji. To, između ostalog, predviđa Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 12. februara 2016. godine.

Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, "pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju", dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima. Naglašeno je i da se osoblju NATO, na njihov zahtev, mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe.

Celokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove - bez ikakvih opterećenja. Tačnije, neće imati nikakve namete, osim za komunalne usluge.

Član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, general Momir Stojanović, kaže da se ovim Zakonom samo dodatno uređuju oblasti saradnje sa NATO, koje su dogovorene prošle godine, potpisivanjem IPAP (Individualni partnerski akcioni plan):

- Već po IPAP, predviđeno je da vojnici NATO mogu da se kreću po Srbiji i imaju određeni imunitet. Takođe, postoji i nekoliko sporazuma koji uređuju razmenu informacija. Jedino novo što ovaj Zakon donosi je to što će NATO ubuduće moći da nam logistički pomaže u uništavanju viška naoružanja i delaboraciji municije Vojske Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. Milinković, 11.02.2016.
Redakcija