Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Predloženo da se rok za zamenu oružnih listova produži do 2024. godine


U skupštinsku proceduru upućen je Predlog zakona o izmeni zakona o oružju i municiji da se rok za zamenu isprava, oružnih listova, dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost i odobrenja za držanje oružja, izdatih po prethodno važećem zakonu produži za dodatne dve godine, odnosno do 5. marta 2024. godine.

Predlog zakona podneo je narodni poslanik Marijan Rističević, sa predlogom da se zakon donese po hitnom postupku.

Predlaže se da se rok za zamenu isprava, oružnih listova, dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost i odobrenja za držanje oružja, izdatih po prethodno važećem zakonu, produži za dodatne dve godine, odnosno do 5. marta 2024. godine.

Prethodno je Zakonom o izmeni Zakona o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2020) koji je usvojen 2020. godine rok za podnošenje zahteva za izdavanje isprava produžen za dodatnih dve godine, do 5. marta 2022. godine.

- Imajući u vidu trajanje pandemije koronavirusa koja je i dalje prisutna, postoje objektivni razlozi zbog kojih građani vlasnici oružja nisu bili u prilici blagovremeno da izvrše svoje obaveze i izvrše zamenu isprava o oružju i postoje opravdani razlozi za dodatno produženje ovog zakonskog roka - piše u Predlogu zakona.

Zakon je predložen po hitnom postupku radi otklanjanja mogućnosti za nastupanje štetnih posledica zbog neprodužavanja roka, kao i da bi se građanima koji do sada nisu zamenili isprave omogućilo da u dodatnom roku izvrše zamenu isprava kod nadležnih organa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 12.01.2022.
Naslov: Redakcija