Zastava Bosne i Hercegovine

KRIZNI ŠTAB ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA OD ZARAZNE BOLESTI COVID-19: Buster doza vakcine posle 3 meseca od druge doze, karantin se skraćuje na 7 dana, PCR test koštaće 6.000 dinara, a antigenski 1.800 dinara


Broj građana pozitivnih na koronavirus je sve veći, a epidemiološka situacija u zemlji izrazito teška i vanredna, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Zoran Gojković.

Gojković je nakon sednice Kriznog štaba apelovao na sve da poštuju važeće epidemijske mere i preneo da je doneta odluka da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

Takođe, kako je dodao, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

Gojković je rekao i da omikron soj dominira u Srbiji i da je dogovoreno smanjenje cena testova na sopstveni zahtev, te će PCR testovi umesto 9.000 dinara koštati 6.000 dinara, a antigenski test 1.800 dinara, umesto 3.500.

On je, kada je reč o drugom polugodištu u školama, rekao da od ponedeljka, 17. januara, učenici osnovnih škola u Vojvodini nastavljaju nastavu neposredno, dok vojvođanski srednjoškolci kreću na kombinovani vid nastave.

Prema njegovim rečima, o početku drugog polugodišta u školama u centralnoj Srbiji odlučivaće se u utorak, a Štab je najbliži rešenju po uzoru na Vojvodinu.

Pokrajinski sekretar je naglasio da je registrovana i pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine, dok omikron soj dominira u Srbiji.

Definitivno je jasno da su velika okupljanja, odnosno nepoštovanje epidemioloških mera, u smislu nenošenja maski i nevođenja računa o higijenskim merama koje sprečavaju prenošenje virusa, ključni faktor u povećanju broja zaraženih, objasnio je Gojković.

Prema njegovoj oceni, dobro je to što zdravstveni sistem, odnosno kovid bolnice, nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih.

Nadamo se da ćemo uspeti u sledećem periodu, upravo nošenjem maski, zabranom i ograničavanjem okupljanja, da sprečimo dalje povećanje broja zaraženih pacijenata, podvukao je pokrajinski sekretar.

U ovom trenutku je, kako je precizirao, osam odsto zdravstvenih radnika u Vojvodini zaraženo koronavirusom, dok je u centralnoj Srbiji zaraženo 10 odsto, naglasivši da je najveći teret na zdravstvenim radnicima, jer jedan lekar u toku smene pregleda od 40 do 50 pacijenata.

On je upozorio na to da je među zaraženima najviše radno aktivnih i mladih ljudi, da je prvom dozom vakcinisano 58,6 odsto stanovništva, ali da još nema potrebe za četvrtom dozom u Srbiji.

Gojković je objasnio da se sve odluke o vakcinaciji donose u skladu sa naučnim istraživanjima, te da za sada nema naučnih potvrda da je potrebna četvrta doza.

Pokrajinski sekretar je pozvao sve građane da se vakcinišu, jer je to neophodno kako bi se suzbilo širenje virusa.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.01.2022.
Naslov: Redakcija