Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O TRGOVINI I O ZAŠTITI POTROŠAČA: Najčešće kazne trgovcima zbog isprava, deklaracije i neizdavanja računa. Ako nadzirani subjekat postupi po donetim preporukama, tržišni inspektor neće podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka


Tokom novembra i decembra 2019. godine, Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, turizma, i telekomunikacija obavila je 586 kontrola prometa mešovite robe u trgovini na malo - prodavnicama, minimarketima, supermarketima i podnela 33 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka sudu i 21 rešenje trgovcima.

Te mere preduzete su zbog kršenja Zakona o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) i Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon), jer trgovci nisu posedovali isprave za robu koju su stavili u promet, a reč je najčešće o kafi i odevnim predmetima, kao i zbog neispravnih deklaracija (smrznuta riba) i neizdavanja računa za prodatu robu, kažu u Tržišnoj inspekciji.

Takođe navode da su u istom periodu imali skoro 400 službenih savetodavnih poseta u delu organizovanja i oglašavanja prodajnih podsticaja u skladu sa Zakonom o trgovini.

"To je preventivno delovanje koje treba da ukaže nadziranim subjektima na novine propisane zakonom i da, ukoliko utvrdi propuste donese preporuke kojim se ti propusti ispravljaju", dodaju u Inspekciji.

Takođe, ako nadzirani subjekat postupi po donetim preporukama, tržišni inspektor neće podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Tržišna inspekcija sprovodi redovne inspekcijske kontrole u skladu s Godišnjim planom inspekcijskog nadzora tržišne inspekcije, kao i vanredne inspekcijske kontrole po prijavama potrošača.

Tokom decembra, kao i uoči novogodišnjih praznika, turistički inspektori obavili su i redovan inspekcijski nadzor shodno godišnjem planu rada Sektora turističke inspekcije.

U danima novogodišnjih praznika obavljen je vanredni inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata za ishranu, piće i napitke kao i lica koji pružaju usluge turističkih vodiča.

Bilo je 35 kontrola, od čega 19 kontrola ugostiteljskih objekata za ishranu, piće i napitke i 16 kontrola lica koji pružaju usluge turističkih vodiča.

Turistički inspektori su u sklopu obavljanja vanrednog inspekcijskog nadzora kontrolisali i privremene ugostiteljske objekte za ishranu, piće i napitke postavljene u Knez Mihajlovoj ulici.

Od ukupnog broja kontrola u okviru nadležnosti turističke inspekcije, u jednom slučaju je utvrđena nepravilnost u radu zbog čega će turistički inspektori podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.01.2020.
Naslov: Redakcija