Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Svi prekršioci moraju da postupe po nalogu milicionara, a sredstva prinude mogu se primeniti u slučaju pokušaja bekstva


Sredstva prinude milicioner može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad, radi savladavanja otpora, odnosno sprečavanja pokušaja bekstva, navodi se u Zakonu o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019 - dalje: Zakon).

Sredstva prinude, kako precizira Zakon, su: fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač sa nadražujućim dejstvom, palica.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u julu prošle godine Zakon koji je omogućio da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da planiraju njeno formiranje. U vezi sa uspostavljanjem komunalne milicije mnogi su bili skeptični i upozoravali su da to nije dobro rešenje, naročito kada je reč o ovlašćenjima.

Važna izmena Zakona je to da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog milicionera, što nije bio slučaj kod komunalne policije. Pripadnici komunalne milicije ne nose vatreno oružje, a Zakon im je dao sledeća ovlašćenja: upozorenje, usmeno naređenje, proveru identiteta, dovođenje, zaustavljanje (pregled lica, predmeta i vozila), privremeno oduzimanje predmeta, audio i video snimanje, upotrebu sredstava prinude, prikupljanje obaveštenja.

Komunalni milicionari mogu da snime dokaze o prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike…

Pripadnicima komunalne milicije čak je omogućen i rad u civilu. Na taj način je planirano da se uspostavi komunalni red posebno u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 14.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija