Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O ODREĐIVANJU KRITERIJUMA ZA DODELU PODSTICAJA RADI PRIVLAČENJA DIREKTNIH ULAGANJA: Osim za otvaranje novih radnih mesta u proizvodnji, podsticaji mogu biti dodeljeni i za usluge servisnih centara i podršku poslovnim operacijama


U budžetu Srbije za ovu godinu planirano je 15 milijardi dinara za subvencije za nova radna mesta, međutim, prevashodno za zapošljavanje radnika u fabrikama i delom za sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, ali ne i za, što je novina, oblast usluga međunarodne trgovine i hotelskog smeštaja.

Ovo je za 2,5 milijardi dinara više nego prošle godine i najviše u poslednjih 12 godina kada su subvencije uvedene, a u Ministarstvu privrede kažu da su uredbe razdvojene i da će biti donete nove za prehrambenu industriju.

Uredba o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja ("Sl. glasnik RS", br. 1/2019), koju je Vlada Srbije usvojila krajem prošle nedelje, predviđeno je da, osim za otvaranje novih radnih mesta u proizvodnji, podsticaji mogu biti dodeljeni i za usluge servisnih centara i podršku poslovnim operacijama.

Investitori će dobijati od 3.000 do 7.000 evra po radnom mestu, u zavisnosti od toga u koje sredine ulažu, a minimum uloženih sredstava kretaće se od 100.000 evra u nerazvijene sredine do 500.000 u one razvijene.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.01.2019.
Naslov: Redakcija