Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Nacrt zakona usklađen sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka o ličnosti


U Privrednoj komori Srbije održan je sastanak u okviru javne rasprave u vezi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, posvećen prvenstveno primeni Zakona u finansijskom sektoru.

Rešenja u Nacrtu predstavili su i obrazložili članovi radne grupe za izradu Nacrta, prof. dr. Saša Gajin i viši savetnik u Ministarstvu pravde, Zlatko Petrović. U konstruktivnoj raspravi istaknute su sugestije i predlozi, iz prakse bankarskog i osiguravajućeg sektora za poboljšanje propisa.

Vladimir Đorđević, viši savetnik u Udruženju za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije, istakao je potrebu da se regulatorni okvir u ovoj oblasti usaglasi sa General Data Protection regulativom Evropske Unije (Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti), imajući u vidu da će veliki broj privrednih subjekata, zbog njenog principa eksteritorijalnosti svakako biti u obavezi primene rešenja zaštite podataka o ličnosti. Takođe je ukazao i na potrebu da se sa rešenjima, koja se planiraju uvesti u pravni okvir Republike Srbije, što pre upoznaju oni koji će biti u obavezi da ih primenjuju, što može zahtevati značajne investicije u IT infrastrukturu ili promenu internih akata.

Kao posebno značajno je istaknuto da je potrebno da sva rešenja budu što jednostavnija i razumljivija, a prvenstveno primenjiva, kako bi compilance, tj. usklađenost poslovanja u bankama, društvima za osiguranje i drugim finansijskim institucijama, bila moguća. U tom smislu je kao izuzetno pozitivan ocenjen dijalog privrede i zakonopisca, koji će sa dužnom pažnjom razmotriti sugestije iz prakse usmerene na poboljšanje regulatornog okvira, koji je deo zaštite ljudskih prava.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 12.01.2018.
Naslov: Redakcija