Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PROIZVODNJI I PROMETU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME: Oružari traže izuzeće iz privatizacije


Skupština sindikata Zastave oružje zatražila je od nadležnih u Ministarstvu odbrane da ta fabrika bude izuzeta iz najavljene privatizacije preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS).

Kragujevački oružari ističu da za razliku od ostalih fabrika OIS (mahom proizvođača municije, baruta i eksplozivnih sredstava), kragujevačka ima složen proizvodni proces, koji je od strateškog značaja za bezbednost zemlje, i koji bi privatizacijom najozbiljnije mogao da bude ugrožen.

Zastava fabrika oružja postoji već 165 godina, i najstarije je industrijsko preduzeće na Balkanu, te bi od nje, smatraju u oružarskom sindikatu, trebalo da počne reindustrijalizacija Srbije. Zbog zahteva da budu izuzeti iz privatizacije predviđene Predlogom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, predstavnici sindikata Zastave oružje neće prisustvovati sastanku sindikalnih organizacija ostalih preduzeća OIS sa nadležnima u Ministarstvu odbrane, gde će, kako se očekuje, biti reči o situaciji, problemima i budućnosti domaće vojne industrije.

U Zastavi oružja tokom ove nedelje biće organizovani zborovi radnika, na kojima će zaposleni da budu upoznati sa aktuelnim stanjem u toj fabrici koje, prema navodima sindikalaca, karakterišu neispunjeni prošlogodišnji planovi proizvodnje i plasmana, gubitak nekih značajnih inostranih tržišta i opasnost od gašenje pojedinih proizvodnih programa.

Izvor: Vebsajt Danas, Z. R., 15.01.2018.
Naslov: Redakcija