Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: Uvođenjem preporučene imunizacije, što je jedna od novina, omogućena je zaštita protiv velikog broja zaraznih bolesti koje su kod nas aktuelne


Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 112/2017) stupio je na snagu, a stručnjaci ocenjuju da on donosi usklađivanje sa savremenim programima imunizacije razvijenih zemalja sveta i predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodnu zakonsku regulativu u ovoj oblasti. Uvođenjem preporučene imunizacije, što je jedna od novina, omogućena je zaštita protiv velikog broja zaraznih bolesti koje su kod nas aktuelne.

Novi Pravilnik najavljuje i uvođenje preporučene vakcine za decu i odrasle, a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu kako je važno da lekari prepoznaju indikaciju za davanje vakcine i daju potrebne informacije pacijentu, kako bi doneo odluku da li će prihvatiti imunizaciju, s obzirom na to da je obavezna pisana saglasnost osobe koja se imunizuje.

Najveća novina je uvođenje konjugovane polisaharidne vakcine protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije, u kalendar obavezne imunizacije, kao i uvođenje preporučene imunizacije.

Preporučena aktivna imunizacija lica određenog uzrasta sprovodi se na osnovu preporuke doktora medicine ili doktora specijaliste odgovarajuće grane medicine, koji sprovodi imunizaciju uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika.

Primarijus dr Snežana Medić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da se preporučena aktivna i pasivna imunizacija, po kliničkim indikacijama, sprovodi kod lica kod kojih bolest protiv koje se imunizacija sprovodi može da ima teži oblik ili može da dovede do pogoršanja osnovnog oboljenja, a na osnovu mišljenja lekara uz prethodnu pismenu saglasnost tog lica, odnosno njegovog zakonskog zastupnika.

Zarazne bolesti protiv kojih će se sprovoditi preporučena aktivna imunizacija lica određenog uzrasta su varičela, oboljenja izazvana humanim papiloma virusima, hepatitis A, hepatitis B, grip, oboljenja izazvana streptokokom pneumonije, herpes zoster, rota virusne infekcije, meningokokna bolest, difterija, tetanus, veliki kašalj, rubela, krpeljski meningoencefalitis i druge zarazne bolesti u skladu sa zakonom po epidemiološkim indikacijama. Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi preporučena aktivna imunizacija lica po kliničkim indikacijama su hepatitis A, hepatitis B, grip, oboljenja izazvana streptokokom pneumonije i druge zarazne bolesti u skladu sa zakonom. Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi preporučena pasivna imunizacija primenom seruma, imunoglobulina, lica po kliničkim indikacijama su: male boginje, varičela, infekcija citomegalovirusom, druge zarazne bolesti u skladu sa zakonom, navodi dr Medić i dodaje da su zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi preporučena aktivna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju trbušni tifus, hepatitis A, hepatitis B, grip, dečja paraliza i druge zarazne bolesti u skladu sa zakonom i sprovode se u ovlašćenim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Petrović, 15.01.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija