Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IPARD PODSTICAJIMA ZA INVESTICIJE U FIZIČKU IMOVINU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA: Zadruge zainteresovane za IPARD meru nabavke mehanizacije i traktora, koja je u toku


"Dugo smo čekali na IPARD", kaže sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov. Godinama se o njemu priča i najzad treba da počne realizacija tog programa u Srbiji. Očekivanja zadrugara koja su još pre dve godine postojala uverila su nas da postoji veliko interesovanje i zemljoradničkih zadruga i poljoprivrednika kao fizičkih lica za sprovođenje ovog programa.

"Smatram da svaki program koji podržava investiranje jeste od velike koristi za našu poljoprivredu", objašnjava Jelena Nestorov. "U agraru smo veoma skromni sa investicijama i to posebno na gazdinstvima fizičkih lica i zemljoradničkih zadruga, od kojih su većina mala pravna lica koja sama nisu bila u mogućnosti da obave neka veća ulaganja tako da im je taj novac veoma potreban. Dakle, ocenjujemo da će interes za sredstvima iz IPARD-a postojati, ko što je postojao interes i za nacionalne mere iz agrarnog budžeta i da svako investiranje donosi samo dobro", naglašava Jelena Nestorov.

Naše zadruge su zainteresovane za IPARD meru nabavke mehanizacije i traktora koja je u toku. To se može videti po činjenici da su i 2017. godine u nacionalnim merama kada smo imali dobre stimulacije za nabavku mehanizacije, zadruge masovno učestvovale, tvrdi Jelena Nestorov. U ovom segmentu zadruge su možda u boljem položaju u odnosu na fizička lica u pogledu opremljenosti mehanizacijom, posebno gledano na savremenu mehanizaciju, ali je to još daleko od onog kakve su im potrebe, podseća Jelena Nestorov.

Kod IPARD konkursa, ono što je bitno napomenuti je da će zemljoradničke zadruge i fizička lica koja su članovi zadruga biti dodatno bodovani po tom osnovu. To je jedan od stimulativa za zadruge da se pojave na konkursima za novac iz IPARD-a, naglašava Jelena Nestorov. Ona objašnjava da će podsticaji za sve mere, a ne samo za ove koje su objavljene, biti od 60 do 80 odsto, pri čemu će pri bodovanju postojati osnovni i dodatni uslovi. Ti dodatni uslovi se odnose na to da li je podnosilac zahteva mlađi od 40 godina, što obezbeđuje dodatne poene. Takođe, ukoliko je podnosilac zahteva žena, ostvaruju se dodatni poeni kao i ako je podnosilac iz planinskih i brdskih područja. Podnosioci zahteva koji su članovi zadruge takođe ostvaruju dodatne bodove. To su dakle sve dodatni uslovi koji mogu ostvariti veći nivo povrata investicije od minimalnog koji je propisan. Znači, zadrugar će ostvariti više poena nego lice koje nije zadrugar prilikom konkurisanja gazdinstva kao fizičkog lica, kaže Jelena Nestorov.

Kada je reč o izradi potrebne dokumentacije za konkurisanje na IPARD sredstva, Jelena Nestorov podseća da zadruge imaju svoju administraciju, ali kaže da je ovaj program ipak novina. Verujem da će trebati pomoć zadrugama, fizičkim i pravnim licima koja budu konkurisala za novac iz IPARD-a. U tom pogledu mi ćemo se potruditi da još do kraja januara i početkom februara organizujemo konferenciju o IPARD-u, najavljuje Jelena Nestorov. Pozvaćemo zadruge koje imaju interesa za učešće u IPARD programima, kako bi im opet stručnjaci pojasnili samu proceduru konkurisanja i mere koje će im biti na raspolaganju.

Osim za mehanizaciju, kroz IPARD program zadruge će sigurno biti zainteresovane i za skladišne kapacitete, kaže Jelena Nestorov. Ona ocenjuje da će interesovanja biti i za prerađivačke kapacitete kojih je do sada bilo malo u zadrugama. U budućnosti zadruge očekuje veće učešće prerađivačkih kapaciteta, tako da ćemo upućivati naše zadruge da iskoriste sredstva IPARD-a za preradu u određenim oblastima, zaključuje Jelena Nestorov.

Izvor: Vebsajt RTV, Stevan Davidović, 15.01.2018.
Naslov: Redakcija