Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DODATU VREDNOST: Ukida se pravo na refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe od dana početka primene novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim će se urediti jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe


Da li će roditelji koji su tokom 2016. godine kupovali opremu za bebe i skupljali račune ostati bez povraćaja poreza na dodatu vrednost, za koji bi trebalo da apliciraju u februaru, ne zna niko ni u ministarstvima ni u Poreskoj upravi.

Odnosno, odgovora ima, ali se razlikuju od filijale do filijale Poreske uprave. Na pitanje da li će roditelji moći da predaju račune koje su prikupili tokom 2016. godine u PU Vračar navode da je to "ukinuto 1. januara", a u PU Zvezdara još jedan kratak odgovor: ne, ne primamo ništa. U nekim drugim ekspoziturama PU ostavljena je mogućnost da se roditelji nadaju.

- Nemamo informaciju zasad šta će biti. Zakon je ukinut, ali najbolje da se javite 1. ili 2. februara, tada ćemo više znati - navode u PU na Paliluli.

Sa Novog Beograda stižu novi saveti.

- Za sada ne primamo, povraćaj PDV-a na bebi opremu je ukinut Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016), ali ima nekih nagoveštaja da će biti još ovaj put. Pratite sredstva javnog informisanja pa ćete znati ako se nešto desi - kažu u PU Novi Beograd.

Kako se udaljavamo od Beograda tako raste i verovatnoća da bi povraćaj PDV-a, ipak, mogao da se dobije.

U PU Kruševac još jednom se može čuti da "ništa zvanično nisu dobili", ali da se oni, ipak, nadaju da će od 1. februara to moći da se učini "poslednji put".

Ni u Subotici se još ništa ne zna, a službenica PU u ovom gradu podseća na izmene zakona, ukidanje PDV-a, te najavu usvajanja novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

- Ništa zvanično nemamo još, ali moj savet je da sačuvate račune - rekla je službenica PU Subotica, diktirajući šta sve treba od papira da se ponese i gde zahtevi za refundaciju mogu da se nađu.

I dok Vračarci i Zvezdarci već mogu da bace račune u kante, oni u Kraljevu, kao da ne živimo u istoj državi, mogu slobodno da računaju na novac od PDV-a, ako je sudeći prema informacijama iz filijale PU u ovom gradu.

- Primamo, primamo. Predajete račune od 1. do 15. februara - kaže službenica Poreske uprave u Kraljevu. Na pitanje šta sa tim što je zakonom ukinut povraćaj, ona poručuje, da to važi od 1. januara 2017. godine, a da se sada predaju računi koji su roditelji prikupljali tokom 2016. godine.

Krajem 2016. godine Vlada je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016) kojim je ukinut povraćaj PDV na bebi opremu i hranu, ali ta mera uprkos najavama da će tako biti, nije zamenjena novim zakonom kojim bi se na neki drugi način povećao roditeljski dodatak. O svojim namerama Vlada je jesenas obavestila i MMF, rekavši im u pismu da će kako bi se "smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisati povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniti se povećanim roditeljskim dodatkom".

PDV je ukinut, ali roditeljski dodatak nije povećan jer je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim će to biti regulisano, kako navode u Ministarstvu rada, tek u izradi.

U međuvremenu, u vakuumu koji je nastao javilo se pitanje šta sa fiskalnim računima za bebi opremu koju su roditelji sakupljali tokom prošle godine, a koji bi trebalo da se predaju od 1. do 15. februara 2017. godine. Ne zna niko čak ni u centrali Poreske uprave.

U njoj se nezvanično može saznati da zvanično ne znaju ništa, ali da privatno imaju informaciju da su "oslobođeni rada po tom pitanju u poslednja dva meseca", te da je to tehnički pitanje za Ministarstvo rada jer ono treba da donese novi Zakon kojim bi se ovaj ukinuti zamenio.

Povraćaj PDV na bebi opremu i hranu zakonom je uveden 1. januara 2013, a pravo na povraćaj mogli su prošle godine da ostvare oni roditelji čija ukupna primanja ne prelaze milion dinara godišnje. Roditelji su mogli da naplate najviše 73.847 dinara, i to 42.198 dinara za refundaciju za dete do prve godine i 31.648 dinara za dete do druge godine.

Namera države je da novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, između ostalog, poveća roditeljski dodatak za rođenje deteta i tako nadomesti ukidanje povraćaja PDV-a na bebi opremu. U Srbiji se tokom 2016. isplaćivao dodatak za 60.476 dece. Za prvorođeno dete država je isplaćivala 38.008 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192 dinara, za treće 11.146, a za četvrto 14.861 dinara.

U članu 12 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016) piše da se "pravo na refundaciju PDV za hranu i opremu za bebe koje su nabavljene do dana početka primene zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom, a kojim se propisuje jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, ostvaruje se u skladu sa članom 56b Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004 - ispr., 61/2005, 61/2007, 93/2012, 108/2013, 6/2014 - usklađeni din. izn., 68/2014 - dr. zakon, 142/2014, 5/2015 - usklađeni din. izn., 83/2015 i 5/2016 - usklađeni din. izn.)".

Izvor: Vebsajt Danas, Lj. Bukvić, 13.01.2017.
Naslov: Redakcija