Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PRIVREMENOM OGRANIČAVANJU PRAVA ZA OBAVLJANJE PRIVREDNE DELATNOSTI: Registar vlasnika i direktora blokiranih firmi do kraja godine


Srbija bi do kraja 2014. trebalo da dobije registar vlasnika i direktora blokiranih firmi koji, dok traje blokada, neće moći da posluju i otvaraju nova preduzeća, najavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Direktor APR Zvonko Obradović kazao je da je formirana radna grupa predstavnika deset institucija koja priprema nacrt zakona o privremenom ograničavanju prava za obavljanje privredne delatnosti, što će biti pravni okvir za formiranje tog, takozvanog registra diskvalifikovanih lica.

Suština zakona je privremeno ograničavanje prava na obavljanje poslovanja i registrovanje privredne delatnosti koje će se primenjivati u određenim situacijama, s ciljem da se poveća pravna sigurnost.

"To su situacije u kojima vlasnici privrednih društava i direktori koji dovedu kompaniju u stanje blokade za vreme dok blokada traje neće moći da otvaraju nove firme", kazao je direktor APR.

Isto ograničenje važiće i za one kojima je sud izrekao meru ograničenja poslovanja.

"Postoji inicijativa da se ovaj zakon odnosi i na povezana lica", rekao je direktor i dodao da će se taj predlog razmotriti.

Obradović je kazao da bi odgovor na taj zahtev mogao da se reši povezivanjem s bazama matičnih knjiga i evidencija.

Direktor APR je podsetio da je Srbija reformom registracije ubrzala osnivanje firmi, po čemu je visoko rangirana na listi Svetske banke "Duing biznis", a reforma mora da se nastavi.

Kako je naveo, važno je povećanje pravne sigurnosti i privremeno ograničavanje prava onih koji jedne firme ostavljaju u blokadi, a otvaraju nove.

Obradović je kazao da sličnih registara ima u drugim zemljama, a u Velikoj Britaniji ili skandinavskim državama, nazvani su "crne liste".

Rok za izradu zakona je 60 dana, na šta se Srbija obavezala sporazumom s Vladom Norveške koja finansira osnivanje registra diskvalifikovanih lica.

"Mislimo da bi se do polovine ove godine moglo doći do zakonskog teksta. Ne vidim razlog da se od druge polovine ove godine ovaj registar ne stavi u funkciju", rekao je direktor APR Zvonko Obradović.

Izvor: Tanjug