Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN OPERATIVNI SPORAZUM SRBIJE I EVROPOLA


Premijer Srbije i direktor Evropola Rob Vejnrajt potpisali su Operativni sporazum Srbije i te organizacije policijskih organa članica EU, čime je Srbiji omogućeno da razmenjuje podatke sa evropskim policijama i bude deo operativnih akcija u borbi protiv kriminala.

Kako su nakon sastanka i potpisivanja sporazuma objasnili Dačić i Vejnrajt, današnje potpisivanje je dokaz da je Srbija svojim kapacitetima i rezultatima dostigla nivo koji joj omogućava da bude sastavni deo različitih komunikacionih kanala i operativnih akcija koje Evropol sprovodi sa drugim državama članicama EU.


Prema Dačićevim rečima, Srbija će od sada u Hagu, gde je sedište Evropola, imati oficira za vezu koji će predstavljati jedan od komunikacionih kanala sa evropskom policijom što će omogućiti razmenu informacija koje su od ključnog značaja za policijsku saradnju i borbu protiv svih oblika kriminaliteta.

"Uspeli smo da završimo sve ono što je pred nas postavljeno. Uspostavili smo sigurnu liniju komunikacije. Pri tom, uz učešće i državnih organa i nezavisnih tela koje se bave zaštitom podataka o ličnosti, trudili smo se da sva rešenja koja predlažemo poštuju potrebu bezbednosti policijske komunikacije i njihove zaštite od kriminalnih grupa, a s druge strane da budu zaštićeni podaci o ličnosti građana Srbije", objasnio je Dačić.

Dačić je podsetio da je srpska policija do sada sarađivala sa Evropolom "po pozivu" prilikom suzbijanja migracije, falsifikovanja novca i platnih kartica, trgovine narkoticima, krađe motornih vozila...

On je istakao i da je današnji sporazum veoma važan jer saradnja Srbije sa međunarodnim institucijama ima veliki značaj uoči početka pregovora o pristupanju EU.

Evropol sa državama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama zaključuje ugovore o saradnji na strateškom i operativnom nivou.

Odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za poslove Evropola još od 2009. kontinuirano razmenjuje informacije koje se odnose na izvršenje krivičnih dela, podatke o rutama krijumčara ili osoba umešanih u krivična dela, forenzičke policijske metode i istražne postupke, metode obuke službenika, kriminalističko-obaveštajne analitičke metode...

Izvor: Tanjug