Zastava Bosne i Hercegovine

XXVII TAKMIČENJE U BESEDNIŠTVU STUDENATA PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Raspisan konkurs za nove učesnike u besedništvu, koje će se održati 27. januara 2023. godine


Poznato studentsko takmičenje u besedništvu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu već više od četvrt veka privlačilo je ne samo stručnu već i široku publiku. Mnogi Beograđani, od srednjoškolaca do penzionera, planirali su da po podne 27. januara, na dan Svetog Save, provedu u poznatoj “petici” (amfiteatru “Radomir Lukić”) Pravnog fakulteta, slušajući besede 12 finalista. Bilo je tu raznih govora – od duhovitih do smrtno ozbiljnih, na uskopravne ili na šire društvene teme. Mnogi govori su se ticali osetljivih ili provokativnih pitanja, ali je način govora o njima uvek bio ne samo na retorskoj već i akademskoj visini, čime su mladi studenti prava poručivali svojim kolegama i društvu kako treba govoriti o važnim pitanjima: slobodno i bez cenzure, ali vešto, argumentovano i kulturno.

Međutim, otkako je počela pandemija virusa korona, “petica” je utihnula: takmičenje nije održavano. Iako su neka takmičenja slične vrste (mada kraće tradicije) držana i tokom pandemije u onlajn formatu, nastavnici Pravnog fakulteta procenili su da bi ovakvim organizovanjem duh takmičenja bio u prevelikoj meri okrnjen. Sada, kada je glavna opasnost od korone prošla, pa se i nastava ponovo održava kao i nekada, raspisan je konkurs za nove učesnike – za 27. takmičenje u besedništvu koje će se održati 27. januara 2023. godine.

Kao i ranije, studenti će se takmičiti u tri kategorije: zadata tema, slobodna tema i improvizacija. Mladim besednicima su uvek na raspolaganju dve zadate teme: ove godine to su “Pax vobiscum (Mir sa Vama)” i “Međunarodno pravo je mrtvo, živelo međunarodno pravo!”, ali mogu izlagati i na slobodnu temu.

Za najhrabrije, postoji i improvizacija – kategorija u kojoj takmičari dobijaju teme na početku takmičenja i za pripremu imaju samo onoliko vremena koliko traju govori kolega pre njih. Imajući u vidu brojna važna zbivanja koja potresaju svet i zemlju, ovi mladi glasovi imaće mnogo šta vredno da kažu, poručuju organizatori.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, 13.12.2022.
Naslov: Redakcija