Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Socijalno ekonomski savet prihvatio Nacrt zakona


Socijalno ekonomski savet (SES) uputio je zahtev vladi da na svaki način pokuša da smanji prekomerno povećanje struje za privredu. SES je prihvatio Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i inicijativu da se visina minimalne zarade utvrđuje dva puta godišnje.

Zamenik predsedavajućeg SES Nebojša Atanacković kaže da je SES pozvao vladu da omogući da se zamrznuta cena struje, koja važi do kraja decembra, omogući i onim privrednicima čiji su ugovori istekli pre donošenja ove uredbe.

“Na prošloj 107. sednici upućen je zahtev vladi da vodi računa o poskupljenju koje će uništiti privredu i dovesti do poskupljenja velikog broja artikala. Ovog puta to smo i ponovili jer su nam se mnogi privrednici žalili. Mnogi privrednici već su dobili povećanje, koje je na nivou od 60 odsto i više. Došli smo u situaciju da neki imaju značajno veće cene, a da su neki do kraja godine povlašćeni”, ističe Atanacković i dodaje da cene ne treba povećavati prema rastu na berzi, već vrlo oprezno i tako da bude izjednačeno za sve, odnosno da privrednici po svojim kategorijama dobiju adekvatno isti tretman.

Član Saveta i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Goran Milić ocenio je da je zamrzavanje cene struje dobar potez i istakao da bi u razgovoru sa nadležnim ministarstvima trebalo potražiti rešenje da se cena električne energije postepeno povećava, a ne naglo, kao što je bilo najavljivano, odjednom više 100 odsto.

Kada je reč o minimalnoj zaradi, Nebojša Atanacković kaže da bi trebalo dva puta godišnje razmotriti eventualno povećanje minimalca.

“Shvatajući veličinu inflacije nismo imali ništa protiv, mada smatramo da će to povećanje cena i svega ostalog jako uticati na privredu i da će još više da zaoštri taj odnos između visine zarada i mogućnosti privrede i da će biti još veći broj firmi koje to neće moći da podrže”, navodi on.

Socijalno-ekonomski savet dao je pozitivno mišljenje o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, ukazala je da će donošenjem novog zakona biti povećane kompetencije lica koja se bave bezbednošću i zdravljem na radu, što je jedna od ključnih odredbi.

“Bezbednost i zdravlje naših radnika je pitanje svih pitanja. Hoćemo da svi naši radnici budu zaštićeni u procesu rada, kada je u pitanju oprema, tehnologija i sve što je neophodno da bi mogli da rade u bezbednom i zdravom okruženju”, naglasila je Božović.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu usaglašen je sa svim direktivama EU, a javna rasprava o tom aktu održana je od 9. do 29. septembra.

Komentarišući pomenuti zakon, zamenik predsedavajućeg SES Nebojša Atanacković kaže da je interes i poslodavaca i zaposlenih da se te stvari urede.

“Na tom zakonu se radi više godina unazad. Interes je i poslodavca i zaposlenih da se te stvari urede. Ne može se reći da je poslodavcima svejedno šta se dešava sa bezbednošću radnika jer oni snose posledice ukoliko dođe do negativnih stvari, tako da smatramo da je to zajednički interes i da na tome treba raditi. Danas smo inicirali sastanak sa Ministarstvom prosvete i u četvrtak ćemo razgovarati o tome šta je privredi neophodno, kako bi se prestalo sa praksom nepotrebnih kadrova”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Marija Jovanović, 13.12.2021.
Naslov: Redakcija