Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RADNOJ PRAKSI: Radna praksa trajaće šest meseci i moraće da bude plaćena


Prema istraživanju Ministarstva omladine i sporta iz 2020. godine, više od polovine mladih koji su išli na radnu praksu, nije dobijalo finansijsku nadoknadu. To bi trebalo da promeni Zakon o radnoj praksi. Jedan od razloga za uvođenje ovog zakona u naš pravni sistem je i da mladi u što kraćem roku dobiju posao, jer je stopa nezaposlenosti prošle godine bila 26,6 odsto. Javna rasprava o Nacrtu zakona o radnoj praksi traje do 23. decembra, u njoj je aktivna i Beogradska otvorena škola koja se bavi omladinskom politikom.

“Najvažniji je ugovor o radnoj praksi, da ona bude ograničenog trajanja. Postojaće obavezna finansijska nadoknada za praktikante i mentor koji će obučavati svakog praktikanta, kao i zdravstveno i socijalno osiguranje, objašnjava Goran Radlovački iz Beogradske otvorene škole.

Poslodavci će, kaže - konačno s pravne strane moći da budu osigurani.

“A, biće im u interesu da pruže mladima adekvatnu obuku, mentora i da ih plate, u cilju privlačenja mladih motivisanih talenata koji imaju želju da rade”, ističe on.

Prakse su ranije mogle da traju i po godinu dana i više.

Sada će, prema preporukama Evropske komisije, biti obavezno trajanje prakse šest meseci. To je, prema preporukama Evropske komisije - vreme potrebno mladoj osobi da se obuči”, navodi Radlovački.

Dobro je, kaže, što je novim zakonom predviđeno i postojanje kaznenih odredbi - i za poslodavce i za praktikante.

“Najviše kaznenih odredbi odnosi se ipak na poslodavce. Ako se utvrdi da praktikantima daju radne zadatke i posao koji odgovara poslu zaposlenog radnika, moraće, onda, i da im ponude ugovore o radu, napominje Goran Radlovački.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, Tanja Veselinović, 13.12.2021.
Naslov: Redakcija