Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O PRAVIMA KORISNIKA USLUGA PRIVREMENOG SMEŠTAJA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Propis podstiče razvoj i uvođenje novih socijalnih usluga u zajednici i uključivanje u sferu pružanja usluga što više različitih aktera. Ponuđena rešenja podržavaju i afirmišu porodicu kao najbolji primer i okvir zaštite osetljivih grupa, te podsticanje razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici


Cilj Predlog zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti je unapređenje kvaliteta pružanja usluga socijalne zaštite, istakla je Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je u Narodnoj skupštini, predstavljajući narodnim poslanicima predloženi zakon, napomenula da je on deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa institucionalne zaštite korisnika na život u zajednici, što je jedan od osnovnih strateških ciljeva socijalne zaštite Republike Srbije,

Zakon podstiče razvoj raznovrsnih i uvođenje novih socijalnih usluga u zajednici i uključivanje u sferu pružanja usluga što više različitih aktera. Ponuđena rešenja podržavaju i afirmišu porodicu kao najbolji primer i okvir zaštite osetljivih grupa, te podsticanje razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka je ukazala na to da predloženi zakon treba da unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima.

Zakon, takođe, treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, kroz kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanje socijalne inkluzije, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, predloženim zakonom se obezbeđuje adekvatna i blagovremena celovita zaštita i sigurnost korisnika, sa jasno određenim pravima i obavezama korisnika, kao i pravima, obavezama i odgovornostima pružaoca usluge, u skladu sa voljom i željom korisnika, odnosno najboljim interesom maloletnog korisnika.

Ovaj zakon će indirektno, kako je istakla, uticati i na porodice, bliska lica iz okruženja onih koji su smešteni u ustanovama socijalne zaštite, kao i na zaposlene u tim ustanovama.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.12.2021.
Naslov: Redakcija