Zastava Bosne i Hercegovine

POČINJE OBUKA ZAPOSLENIH U JAVNOJ UPRAVI O VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI


Prvi krug obuke službenika javne uprave iz novih tehnologija i četvrte industrijske revolucije završen je, a premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da se sa reformom javne uprave nastavlja i to sa ciljem da podrži prelazak naše privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama.

Brnabićeva je, na panel diskusiji "Kako nove tehnologije oblikuju svet", održanoj u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, ukazala da počinje obuka zaposlenih u javnoj upravi kako na državnom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou i to o tome šta znače stvari kao što su veštačka inteligencija, blokčejn tehnologija, kriptovalute, otvoreni podaci.

Zaposleni u javnoj upravi biće obučavani i o tome kako mogu da iskoriste ta znanja u svom radu kako bi, kako kaže premijerka, svi zajedno bili još bolji servis građanima i privredi, a sve sa ciljem da javna uprava uspe da isprati promene u našoj privredi, prelazak naše privrede na privredu zasnovanu na znanju, novim tehnologijama i inovacijama i da ne predstavlja prepreku, već podršku za čitav taj razvoj.

Brnabićeva je podsetila da je reforma javne uprave počela 2016. godine uvođenjem elektronske uprave koja je sada, dodaje, mehanizam koji koordinira sa svim reformama.

Navela je da je 2017. godine trasiran put za transformaciju našeg društva i naše privrede koji su zasnovanih na radno intenzivnim investicijama ka društvu i privredi zasnovanih na znanju, novim tehnologijama, inovacijama, kreativnosti.

- Uspeli smo da napravimo osnovu za elektronsku upravu, da krenemo da je živimo i budemo servis i građanima i privredi, ali smo takođe uspeli da napravimo osnovu za transformaciju našeg društva i privrede ka društvu i privredi zasnovanim na znanju, inovaciji, novim tehnologijama - ukazala je.

Premijerka je rekla i da je sledeće po tom pitanju što se radi u našoj zemlji razvoj veštačke inteligencije i biotehnologija.

- To vidimo kao sledeći korak u razvoju Srbije. Sada ulažemo dodatne resurse i u podizanje dodatnih kapaciteta i znanja naših građana generalno kroz digitalni karavan koji imamo, ali paralelno sa tim i mnogo više vremena i energije u to da javni službenici razumeju na pravi način digitalni svet i nove tehnologije - rekla je.

Brnabićeva smatra da neće moći da se isprati i podrži privreda, ako javna uprava nema kapacitet da razume te promene i da shvati šta je blokčejn, kriptovalute, šta znači primena veštačke inteligencije.

- Stalno će privreda nailaziti na probleme ako javna uprava ne bude mogla sve to da podrži i iznese - navela je Brnabićeva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 13.12.2021.
Naslov: Redakcija