Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DIGITALNOJ IMOVINI: Privrednici će imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine


Predlog zakona o digitalnoj imovini treba da doprinese pozicioniranju Srbije kao lidera u jugoistočnoj Evropi u digitalizaciji finansijskih tehnologija, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je u Narodnoj skupštini Republike Srbije, obrazlažući predloženo rešenje, rekao da je glavni cilj zakona otvaranje većih mogućnosti poslovanja privrednika, te da će zahvaljujući njemu privrednici lakše finansirati svoje inovativne ideje.

Kako je objasnio, otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti privrednika i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine.

"Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtualna imovina, u ovom Predlogu zakona je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja", rekao je Mali.

On je podsetio da je najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Mali je naveo da će donošenjem novog zakona, privrednici imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.12.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija