Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 30 - EKONOMSKI ODNOSI SA INOSTRANSTVOM: Ova oblast odnosi se na propise o zajedničkoj trgovinskoj politici EU, odnosno propise koji se primenjuju na međunarodnu trgovinu, sve trgovinske sporazume EU sa trećim zemljama


Izveštaj o skriningu za Poglavlje 30 stigao je još u prvoj polovini 2016. godine, a to poglavlje iako izgleda lako, za Srbiju nosi nekoliko izazova, izjavio je Igor Novaković iz ISAC centra.

On je ukazao da je jedan od izazova ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), jer je za sada Srbija jedna od 16 zemalja članica UN koje to nisu uradile.

"Mi ćemo u bliskoj budućnosti to morati da uradimo jer imamo obavezu da neko vreme budemo članica STO, pre ulaska u EU", rekao je Novaković.

Kao drugi izazov vezan za Poglavlje 30, on je izdvojio ugovore sa trećim zemljama iz kojih će Srbija morati da izađe u momentu pristupanja EU, poput ugovora sa zemljama-članicama CEFTA, kao i Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

"Niko od nas ne traži da izađemo sada, ali treba imati na umu da su trgovinske povlastice koje bi dobili mnogo veće, jer je EU najmoćnija trgovinska sila", rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, članstvo u STO povuklo bi za sobom neke zakonske promene, poput Zakona o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), koji ne bi bio ukinut, ali bi bio donet nov koji bi ukinuo apsolutnu zabranu koja postoji.

"Ali nas to ne sprečava da uvedemo druge vrste ograničavajućih faktora koji će efektivno sprečiti promet GMO", rekao je Novaković.

Poglavlje 30 - ekonomski odnosi sa inostranstvom - odnosi se na propise o zajedničkoj trgovinskoj politici EU, odnosno propise koji se primenjuju na međunarodnu trgovinu, sve trgovinske sporazume EU sa trećim zemljama, poput Latinske i centralne Amerike, Kanade, Japana, SAD, Indije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.12.2016.
Naslov: Redakcija