Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA POKRENUO POSTUPAK KONTROLE ZAKONITOSTI RADA AGENCIJA ZA ZAPOŠLJAVANJE KOJE SE BAVE IZNAJMLJIVANJEM RADNIKA


Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada i zatražio da se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjasni o okolnostima pritužbe Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) koja se odnosi na zabranu rada agencija za zapošljavanje koje se bave iznajmljivanjem radnika.

Predsednik SSSK Jugoslav Ristić izjavio je da su oni pre tri nedelje podneli pritužbu, ali da te agencije nastavljaju sa radom uprkos članu 20. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 38/2015) koji im ne dozvoljava tu vrstu delatnosti.

Prema njegovim navodima u Srbiji postoji 85 agencija za zapošljavanje, od kojih se veliki broj bavi nedozvoljenim i zakonom neregulisanim iznajmljivanjem radnika, a prema podacima resornog Ministarstva u Srbiji je na ovaj način angažovano oko 60.000 radnika.

ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU I OSIGURANJU ZA SLUČAJ NEZAPOSLENOSTI ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 38/2015)

5. Agencije za zapošljavanje

Član 20

Agenciju za zapošljavanje (u daljem tekstu: agencija) osnivaju pravna i fizička lica radi obavljanja poslova zapošljavanja, i to:

1. obaveštavanja o mogućnostima i uslovima zapošljavanja;

2. posredovanja u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu;

3. profesionalne orijentacije i savetovanja o planiranju karijere;

4. sprovođenja pojedinih mera aktivne politike zapošljavanja, na osnovu ugovora sa Nacionalnom službom.

Agencija ne može da se bavi zapošljavanjem maloletnih lica, kao ni zapošljavanjem na poslovima sa povećanim rizikom, u skladu sa propisima koji uređuju odgovarajuću oblast.

Agencija ne može za vreme štrajka da posreduje u zapošljavanju na poslovima učesnika štrajka, osim ako nije obezbeđen minimum procesa rada u skladu sa zakonom.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.12.2016.
Naslov: Redakcija