Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZA ROBNE REZERVE NAREDNE GODINE 1,13 MILIJARDI DINARA: 300 MILIONA DINARA ZA ENERGENTE I 350 MILIONA ZA OPREMU ZA VANREDNE SITUACIJE


Pravna baza Paragraf Lex

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će za robne rezerve u narednoj godini biti izdvojeno 1,13 milijardi dinara, od čega je približno polovina iznosa predviđena za nabavku osnovnih životnih namirnica, uključujući i kukuruz.

 Ljajić je precizirao da će 300 miliona dinara biti namenjeno za energente i 350 miliona dinara za opremu za vanredne situacije.

Potpredsednik Vlade je naveo da u narednoj godini nije predviđen otkup pšenice, s obzirom na to da ove žitarice ima dovoljno na zalihama, ali da će država, ukoliko bude potrebno, opredeliti sredstva i za ovu namenu, ukazavši na to da u robnim rezervama trenutno ima više od 200.000 tona pšenice, što je dovoljno za  dva meseca potrošnje u celoj zemlji.

Prema njegovim rečima, uskoro će na sednici Vlade Srbije biti doneta odluka o intervenciji iz robnih rezervi sa najmanje 30.000 tona pšenice kako bi se stabilizovalo tržište i obezbedila cenovna stabilnost.

Govoreći o krađama pšenice i kukuruza od strane ovlašćenih skladištara, on je rekao da će najveće uštede biti ostvarene ukoliko se spreči krađa iz robnih rezervi. Pored veće kontrole skladištara, kako je objasnio, trajno rešenje za sprečavanje zloupotreba na ovom polju jeste da država u svom vlasništvu obezbedi veći broj skladišta - trenutno ih ima više od 70, a samo jedno je u vlasništvu države. Inače, u toku je tender za skladištare, koji se prvi put raspisuje po Zakonu o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012), a trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 15.12.2014.