Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA PREDLOG BUDŽETA ZA 2015. GODINU: U NAREDNOJ GODINI NEćE BITI POVEćANJA POREZA


Pravna baza Paragraf Lex

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2015. godinu kojim je planiran prihod od 924,4 milijarde dinara, a rashodi su 1.083 milijarde zaokruženo, saopštio je ministar finansija Dušan Vujović. On je rekao da je planirani deficit 158,6 milijardi i uporediv sa budžetskim deficitom iskazanim na početku godine i rebalansom na kraju godinu i dodao da je ovaj budžet dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministar je najavio i reforme u oblasti javnih preduzeća, rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju, reformu javne uprave u cilju povećanja njene efikasnosti, energetsko osamostaljivanje Srbije i smanjenje deficita u oblasti energetike.

Ministar je rekao da se Predlogom budžeta štedi 65 milijardi dinara na nivou države, i to na subvencijama, ali ne i u domenu socijalne zaštite.

Ozbiljniji pozitivan rast se očekuje u 2016. i 2017. godini, kaže ministar naglasivši da prilikom izrade budžeta nije uzeto u obzir niz investicionih projekata koji će biti realizovani početkom naredne godine i koji će svoje pune efekte dati tek za nekoliko godina, ali u nekim oblastima i na samom početku njihove realizacije.

Ministar je najavio da u narednoj godini neće biti povećanja poreza, ali da će se prihod od poreza nastojati povećati boljom naplatom.

Izvor: Tanjug, 15.12.2014.