Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA VOJVODINE ĆE RAZMATRATI PREDLOG BUDžETA ZA 2015. GODINU NA NAREDNOJ SEDNICI, 23. DECEMBRA


Skupština Vojvodine razmatraće predlog budžeta za 2015. godinu na sednici koja je zakazana za utorak, 23. decembar, najavljeno je danas.

Pokrajinska vlada predložila je da budžet iznosi 62,33 milijarde dinara.

Predloženi budžet Pokrajine za 2015. godinu manji je za 2,3 milijarde dinara (oko 3,6 odsto) nego u 2014. godini, što je, kako je objašnjeno, posledica značajnog smanjenja iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada.

Izdvajanja koja su planirana ili kao direktna kapitalna ulaganja ili kao podrška opštinama i drugim institucijama u Vojvodini, treba da iznose više od 15 milijardi dinara.

U 2015. godini zaduženja pokrajinskog budžeta biće smanjena za više od 100 miliona dinara, a zaduživanje od 2,08 milijardi dinara je namenjeno za opremanje zdravstvenih instituta u Sremskoj Kamenici.

Budžetski deficit u potpunosti je pokriven iz ušteda, saopštila je prošle sedmice pokrajinska vlada.

Na dnevnom redu Skupštine biće i Predlog odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta Vojvodine za 2014. godinu.

Pokrajinska vlada utvrdila je i predloge dve pokrajinske skupštinske odluke, kojima se Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine transformiše u Upravu za kapitalna ulaganja Vojvodine, kao direktnog korisnika budžetskih sredstava, što će se takođe naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

Na dnevnom redu biće i izmene Poslovnika o radu Skupštine, izmene skupštinske odluke o pokrajinskom zaštitniku građana, Predlog odluke o obrazovanju Pokrajinskog saveta za bezbednost i Predlog odluke o Direkciji za robne rezerve Vojvodine.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu odluke o obezbeđivanju sredstava za sufinansiranje novina na jezicima nacionalnih manjina, o Predlogu odluke o načinu i kriterijumima dodele budžetskih sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina, kao i o Predlogu odluke o dodeli budžetskih sredstava crkvama i verskim zajednicama.

Pred poslanicima će se naći i Predlog odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene sistema za navodnjavanje Srema, kao i Program zaštite, uređivanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Vojvodine.

Poslanici će raspravljati i o godišnjim programima za korišćenje sredstava iz budžetskih fondova za razvoj lovstva, voda i šuma, zatim o Godišnjem programu unapređenja savetodavnih poslova u poljoprivredi, kao i o Programu mera podrške za razvoj sela, navodi se u saopštenju za javnost.

Na dnevnom redu je unapređenje javnog zdravlja u Vojvodini, Program za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, kao i pravila za sprovođenje konkursa za izbor kandidata za članove Programskog saveta Radio-televizije Vojvodine.

Izvor: RTV