Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Skoro sedam odsto svih zaposlenih rešilo radni spor preko Agencije


Direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović, izjavio je da je u prošloj godini, dogovor umesto sudskog postupka, prihvatilo 160.000 zaposlenih, odnosno skoro sedam odsto svih zaposlenih u Srbiji.

“Zanimljiva je procena da od 36 pokrenutih kolektivnih radnih sporova u prošloj godini pred agencijom, broj zaposlenih radnika na koje se primenjuju donete preporuke i potpisani sporazumi kao rezultat mirnog rešavanja sporova, dostiže skoro 160.000 zaposlenih, odnosno skoro sedam procenata zaposlenih u Srbiji. Prema našim procenama, poslodavci i zaposleni su samo na sudskim troškovima na ovaj način uštedeli sumu od preko 100 miliona dinara, rekao je Lazović.

Na pitanje koji se sporovi najčešće rešavaju pred agencijom, on je rekao da se zaposleni, ali i poslodavci najčešće obraćaju povodom različitih vrsta isplata, počevši od zarade, troškova za dolazak i odlazak sa rada, naknade za ishranu, otpremnine pri odlasku u penziju do jubilarnih nagrada, ali i povodom zlostavljanja na radu.

“Broj podnetih predloga za mirno rešavanje sporova raste. Godišnje se vodi više od 1.000 postupaka. Treba istaći i da je ovaj postupak dobrovoljan pa zavisi samo od strana u sporu hoće li pokušati da reše spor mirnim putem”, rekao je Lazović odgovarajući na pitanje koliko su zaposleni i poslodavci spremni da vode postupak pred agencijom.

Objašnjavajući sam proces, Lazović kaže da su u mirnom rešavanju sporova arbitri i miritelji koji donose rešenja i preporuke nezavisni stručnjaci i eksperti radnog prava, a bira ih posebna komisija koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije. Dodaje da strane u sporu same biraju postupajućeg miritelja i arbitra iz imenika miritelja i arbitara, a tek ukoliko nema saglasnosti, direktor agencije određuje postupajućeg arbitra.

“Dakle, arbitar ukazuje stranama u sporu na mogućnost sporazumnog rešavanja spora, što znači da se prednost daje `vin-vin` rešenju, koje je u interesu obe strane. Besplatnost postupka vrlo često opredeljuje i samog poslodavca da prihvati mirno rešavanje radnog spora i time izbegne plaćanje sudskih troškova u situacijama kada je potraživanje zaposlenog nesporno, rekao je Lazović. U praksi, dodaje, činjenica je da poslodavci većinu sporova izgube u slučajevima kada je reč o pravima koja su propisana i garantovana Zakonom o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje).

Na pitanje kako se zaposleni i poslodavci mogu obratiti agenciji, Lazović objašnjava da se postupak pred agencijom pokreće jednostavno i da je rasterećen formalnosti. Kako kaže, dovoljno je da se elektronskim putem na sajtu agencije www.ramrrs.gov.rs unesu osnovni podaci o podnosiocu, drugoj strani i predmetu spora ili popuni jednostavan obrazac i dostavi na adresu agencije i postupak je pokrenut.

Agencija dalje postupa u veoma kratkim rokovima, koji su od tri do pet dana, a ceo postupak se okonča u roku od 30 do 60 dana. Naravno mi smo jako usredsređeni građane, zato smo između ostalog i zaslužili KAF markicu, te imamo čitav niz servisa - od aplikacija za mobilne telefone, društvenih mreža do besplatne telefonske SOS mobing linije na broju 0800/300-601. Samo preko ove linije prošle godine pružena je stručna pomoć za više od 1.300 građana”, rekao je Lazović. Lazović je rekao da je od početka svog rada, 2005. godine, do danas, pred agencijom vođeno više od 22.000 postupaka.

“Postojala je dakle, dobra volja i vera u postupak, a sudovi su na ovaj način rasterećeni značajnog broja predmeta. Kroz besplatan i efikasan pristup pravdi mogu se rešiti, osim individualnih, i brojni kolektivni radni sporovi, kao i dugotrajni štrajkovi od kojih svi trpe štetu, poslodavci i zaposleni, ali i građani kao krajnji korisnici usluga”, rekao je Lazović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 13.11.2023.
Naslov: Redakcija