Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Sindikati podneli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona


Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi članova Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018 - dalje: Zakon). Obrazlažući inicijativu, pravno-politički tim ovog sindikata ukazao je Ustavnom sudu da je primena Zakona od njegovog usvajanja do danas prouzrokovala negativne tendencije i deformacije u društvu, posebno onima koji su radno angažovani po ovom Zakonu.

- Takođe, argumentovano smo obrazložili da pojam sezonskog radnika nema svoj oslonac i zaštitu u ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada, direktivama EU, Ustavu, Zakonu o radu i drugim zakonima. To u praksi dovodi do zloupotreba poslodavaca kojima se krše osnovna ljudska i radna prava (posebno pravo na pisani ugovor i pravo na sindikalno organizovanje) - navode u sindikatu.

Savez očekuje da sud donese odluku da sporne odredbe nisu u skladu sa Ustavom i zakonom, kao i sa opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Podsetimo, stručnjaci za radno pravo i predstavnici sindikata smatraju da radnicima nije obezbeđena dovoljna pravna zaštita, da je Zakon “apsolutno neprihvatljiv” i samo na strani poslodavaca, ne i radnika, kao i da ne postoji potreba za njim, jer je sve to moglo da se uredi manjim izmenama u već postojećim zakonima. Ističu da bi novim zakonom vodeće grane privrede trebalo da se svedu na rad van radnog odnosa, jer svi ti sektori ponuđeni u novom nacrtu sada se tretiraju kao rad van radnog odnosa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, M. Brakočević, 13.11.2023.
Naslov: Redakcija