Zastava Bosne i Hercegovine

“CARINA NA KLIK”: Uprava carina počela sa implementacijom projekta sa ciljem da dalje modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima


Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Gojko Stanivuković prisustvovao je prezentaciji novog reformskog projekta “Carina na klik”, koji predstavlja novi korak ka daljoj automatizaciji ne samo carinskih postupaka, već i daljoj modernizaciji državne uprave.

Stanivuković je u Privrednoj komori Srbije objasnio da je Uprava carina počela sa implementacijom projekta sa ciljem da dalje modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima.

Automatizovani uvoz i izvoz podrazumeva da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, što predstavlja i jedan od bitnih elemenata za modernizaciju naše državne uprave i nastavak napora da ispunimo jedan od prioriteta, a to je digitalizacija, podsetio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, unapređenjem kapaciteta Uprave carina i automatizacijom ovog sistema biće obezbeđena i usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom, što je važan preduslov za zatvaranje Poglavlja 29 - Carinska unija i povezivanje sa državama EU.

Stanivuković je napomenuo da je u okviru pregovora o pristupanju, Evropska komisija u Izveštaju za 2023. godinu pozitivno ocenila da Srbija ima dobar nivo pripremljenosti u oblasti carinske unije i da je nacionalno zakonodavstvo usklađeno sa pravnim tekovinama EU.

Ministarstvo finansija je, kako je istakao, zajedno sa Upravom carina u svom sastavu, značajan partner Evropske unije.

Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava EU funkcioniše kao ugovorno telo, a zajedno sa Sektorom za međunarodnu saradnju i evropske integracije smo potpisali i uspešno sproveli 13 ugovora za Upravu carina, finansiranih iz evropskih fondova, ukupne vrednosti 8,5 miliona evra, naglasio je državni sekretar.

To pokazuje naš dobar kapacitet i iskustvo u upravljanju projektima, ocenio je on i naveo da su projekti uspešno završeni između 2017. i 2021. godine, a deo sredstava je bio opredeljen za proces pripreme uvođenja automatizovanih postupaka uvoza i izvoza.

Prema njegovim rečima, namera je da se unapredi rast trgovine kroz povećan uvoz i izvoz, osigura brži protok robe, smanje troškovi poslovanja i poveća konkurentnost privrede.

Takođe, kako je dodao, automatizacija ovih procesa u velikoj meri doprinosi i zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu i poboljšanje sigurnosti i bezbednosti.

Nastavljamo da radimo na unapređenju privrednog ambijenta i borbi protiv sive ekonomije kako bi poslovanje u našoj zemlji bilo još lakše i jednostavnije. Zato smo doneli i niz sistemskih zakona i mera koje treba da doprinesu unapređenju uslova poslovanja, ukazao je Stanivuković.

On je istovremeno podsetio na najznačajnije reforme koje su sprovedene, kao što su sistemi e-fiskalizacije i e-faktura.

Kroz novi sistem e-fiskalizacije, privredi smo značajno olakšali i unapredili rad i doprineli borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Takođe, veoma smo ponosni na to što je naša zemlja među pionirima u Evropi u uvođenju sistema e-faktura i što je uradila to pre mnogih država članica EU, naglasio je državni sekretar.

U narednom periodu, kako je najavio, očekuju nas dalje promene koje će olakšati rad privredi, poput uvođenja sistema elektronskih otpremnica i e-akciza, koji će biti povezani i imaće mogućnost automatske razmene podataka.

Stanivuković je napomenuo da je u planu i integracija sistema e-faktura sa sistemima Uprave carina i za e-fiskalizaciju, kao i izrada modula za preliminarnu PDV prijavu, koji će nakon primene omogućavati privrednim subjektima da na lakši, brži i tačniji način popunjavaju prijavu u skladu sa propisima koji uređuju PDV.

On se osvrnuo i na javne finansije Srbije, istakavši da su one u potpunosti stabilne.

Uprkos svetskoj krizi, naši makroekonomski pokazatelji su dobri i građani ne treba da brinu. Prema fleš proceni rasta BDP-a za treći kvartal, rast je iznosio 3,5 odsto BDP, projektovana stopa rasta za ovu godinu ostaje 2,5 odsto BDP i 3,5 odsto sledeće godine, javni dug je u potpunosti pod kontrolom, a nezaposlenost u drugom kvartalu 9,6 odsto, precizirao je on.

Državni sekretar je rekao i da budžet za 2024. godinu kao glavne prioritete postavlja poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede i nastavak započetog velikog investicionog talasa, a da je dobre rezultate potvrdio i MMF, koji je završio svoju misiju prošle nedelje.

Naš krajnji cilj jeste da privreda dobije brže, efikasnije, jeftinije procedure u spoljnotrgovinskom prometu, a da građani imaju efikasniju administraciju i više novca u budžetu, koji onda koristimo za izgradnju škola, bolnica, vrtića, novih puteva i pruga, objasnio je Stanivuković.

Predstavljanju projekta “Carina na klik” prisustvovali su i predstavnici Uprave carine i PKS, kao i član Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke, kojem je Stanivuković iskazao zahvalnost na nesebičnoj pomoći EU u modernizaciji IT sistema Uprave carina, ali i za druge projekte u kojima nam EU pruža podršku.

Uspešna realizacija ovog projekta značajno će doprineti tome da privrednici i građani brže i efikasnije obavljaju administrativne poslove.


Izvor: Vebsajt Vlade, 13.11.2023.
Naslov: Redakcija