Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O CENTRALNOJ EVIDENCIJI STVARNIH VLASNIKA: Adekvatnije se definiše pojam stvarnog vlasništva


Oko 152 hiljade pravnih lica upisalo je stvarno vlasništvo u Centralni registar, što čini oko 90 odsto njih koji imaju takvu obavezu, navode iz Agencije za privredne registre. Kako bi se ažuriranje registra učinilo efikasnijim, iz Agencije najavljuju zakonske izmene.

Iskustvo u primeni propisa o prijavljivanju stvarnog vlasništva pokazalo je da postoje određena pravna lica koja ne ispunjavaju tu obavezu i time nanose štetu poslovnom okruženju, kaže direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić i dodaje da se Nacrtom zakona predlaže dosta novina, a pre svega, kako kaže, adekvatnije se definiše sam pojam stvarnog vlasništva.

Prema važećim propisima, obavezu da se registruju u javnoj Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, a koju vodi Agencija za privredne registre, imaju preduzeća, udruženja, zadruge, fondacije, zadužbine, ustanove i druga pravna lica.

Postupak evidencije je elektronski i bez troškova, a kazne za one koji to ne učine kreću se od pola miliona dinara, pa naviše.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.11.2022.
Naslov: Redakcija