Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE DODELE ZAŠTITNIH RAMOVA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR: Država deli 3.600 zaštitnih ramova za traktore. Zahtevi za dodelu podnose se Agenciji za bezbednost saobraćaja do 30. novembra 2022. godine. Građani plaćaju samo administrativnu taksu od 900 dinara


Agencija za bezbednost saobraćaja, MUP i Ministarstvo saobraćaja pokrenuli su akciju podele 3.600 zaštitnih ramova za traktore koji se najčešće koriste u Srbiji, a koji trenutno nemaju zaštitu. Oglas je već raspisan i trajaće do kraja novembra. Građani plaćaju samo administrativnu taksu od 900 dinara.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je javni poziv objavljen na sajtu Agencije, a da je na adresu Agencije Bulevar Mihaila Pupina 2 potrebno poslati potvrdu da su izmirena sva poreska dugovanja, fotokopiju saobraćajne dozvole i fotografiju traktora.

U Srbiji postoji između 410.000 i 450.000 traktora, većina je registrovana.

"Karakteristično je da u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji svaki drugi nema zaštitni ram. Najčešće je reč o traktorima domaće proizvodnje IMT koji se koriste na njivama i šumama. Oni su u tom trenutku prodavani bez zaštitnih struktura, a najčešće se koriste u planinskim predelima i slabije su snage, do 40 kilovata", rekao je Stamatović.

Ističe da će biti podeljeno 3.600 zaštitnih ramova, plaćeno je i atestno ispitivanje, a građani plaćaju samo administrativnu taksu od 900 dinara.

Planirano je da se akcija organizuje i naredne dve godine, tako da ako neko ne dobije ove godine, moći će da dobije na nekom od narednih konkursa.

U poslednje tri godine na putevima je stradalo 78 vozača traktora, a van puteva 86 osoba. Stamatović ističe da u traktorima sme da se nalazi samo vozač, ne i putnici.

Podseća i da je neophodno da traktori na putevima koriste rotaciono svetlo, kao i tablu za obeležavanje sporih vozila. Agencija je pokrenula i akciju podele rotacionih svetala.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.11.2022.
Naslov: Redakcija