Zastava Bosne i Hercegovine

RADNE VERZIJE PRAVOSUDNIH ZAKONA: Polazne osnove za usvajanje Zakona o uređenju sudova


Donošenje ustavnih amandmana, kojima su izvršene ustavne promene u regulisanju sudske grane vlasti, nametnulo je obavezu države da se izvrši promena i usklađivanje normi koje čine sadržinu Zakona o uređenju sudova. Pravni stručnjaci CEPRIS-a sačinili su polazne osnove za izmene ovog zakona.

Pravnici CEPRIS-a sačinili su Polazne osnove za usvajanje Zakona o uređenju sudova, uz okvir koji se odnosi na ustavno uređenje pravosuđa, činjenicu da je ratio usvojenih ustavnih amandmana otklanjanje neprimerenog uticaja druge dve grane vlasti na sudsku vlast, kao i da je iskazan i prihvaćen politički stav “da ustav nije toliko bitan, samo je osnov za zakon”.

Metodološki pristup je određen tako što je praćena sistematizacija još uvek važećeg Zakona o uređenju sudova, navođenjem ključnih pitanja koja moraju biti regulisana donošenjem novog zakona, sa konkretnim predlozima i obrazloženjima. 

Razmatrano je koje su nužne promene zbog usvojenih ustavnih amandmana, preporuke Venecijanske komisije, stav teorije, preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope, mišljenja konsultativnog veća evropskih sudija i, najvažnije, stepen stvarnih potreba i mogućnosti sudstva za izmenu nacionalnog pravosuđa. 

Polazne osnove za usvajanje Zakona o uređenju sudova rezultat su rada sudije i nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero, zajedno sa saradnicama, advokaticom i nekadašnjom predsednicom Drugog opštinskog suda u Beogradu Gordanom Mihailović i doktorantkinjom na Pravnom fakultetu u Beogradu Anom Zdravković.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt CEPRIS, 18.10.2022.
Naslov: Redakcija