Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Sudovi prebacuju stare izvršne predmete javnim izvršiteljima, a advokati upozoravaju na masovne tužbe građana zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku


Hiljade izvršnih predmeta starijih od tri godine već su dostavljene iz sudova javnim izvršiteljima širom Srbije, u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), koje su na snazi od početka godine. Međutim, na stotine hiljada njih, pre svega u Beogradu, tek čeka da bude otpremljeno na put.

Među njima je ogroman broj neplaćenih komunalnih usluga, kazni za parking ili TV pretplate, a neka dugovanja stara su po dve i više decenija. Sudovi su se na ovaj način rešili starih predmeta, ali, kako upozoravaju advokati, nalaze se pred novom opasnošću - da ih preplave masovne tužbe građana zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Samo u beogradskom Prvom osnovnom sudu, u kom je najveći broj izvršnih predmeta u celoj zemlji, do sada je prebačeno izvršiteljima 26.838, a spremno čeka još 176.509 zaboravljenih fascikli.

- Nakon stupanja na snagu poslednjih izmena ZIO Osnovni sud u Novom Sadu je do sada dostavio javnim izvršiteljima 3.854 predmeta - kaže portparol tog suda Gligor Nenić. - Dostavljeni su gotovo svi oni u kojima su za dalje sprovođenje izvršenja nadležni izvršitelji, a samo u neznatnom broju čeka se da sud odluči o zahtevima stranaka, posle čega će i ovi predmeti biti poslati. U navedenim predmetima izvršni poverioci su najčešće javna preduzeća, fizička lica, banke...

U Osnovnom sudu u Nišu brojke su još veće.

- Do danas smo po novom ZIO javnim izvršiteljima dostavili ukupno 9.546 predmeta i taj proces još traje. U radu su nam ostala još 143 izvršna i 133 izvršna predmeta na osnovu verodostojne isprave (komunalni dugovi) - kaže Stefan Lazarević, sekretar niškog suda.

Svi građani koji su odavno zaboravili na neki neplaćen račun, kaznu ili uplatnicu za pretplatu iz, recimo, 2008. godine ili pre, suočiće se sa neprijatnim iznenađenjem - osim osnovnog duga, moraće da plate i zakonsku zateznu kamatu za sve godine i troškove postupka, pa će dugovanje sa 5.000 porasti na 40.000 ili 50.000!

Upravo u ovome advokat Nenad Vasić vidi problem.

- Do ove situacije smo došli jer sudovi nisu mogli da savladaju veliki priliv predmeta iz komunalnih preduzeća, ali ne može se isključiti ni njihova odgovornost, odnosno odgovornost države. Kada dobije predlog za izvršenje, sud mora u zakonskom roku o njemu da odluči i dostavi odluku dužniku. Ukoliko to ne uradi, možemo govoriti o nezakonitom postupanju, zbog čega građani imaju osnova za pokretanje parnica protiv države i naknadu štete - kaže Vasić.

Jer, da su na vreme odlučili i dostavili rešenje izvršnom dužniku, građanin bi bio u mogućnosti da namiri dugovanje bez kamate. Zato Vasić savetuje građanima da u sudovima provere da li protiv njih postoji predlog za izvršenje, otkada je, da li je sud doneo odluku i da li je pokušao da je dostavi. Tako se utvrđuje koju je eventualno radnju propustio, a nije smeo.

- Mislim da će sud biti zatrpan predmetima građana koji će od države tražiti nadoknadu, bilo zbog kršenje prava na suđenje u razumnom roku, bilo zbog nezakonitog postupanja. Troškovi će biti ogromni, pa bi država trebalo da razmisli ili da dobrovoljno isplati građanima obeštećenje ili da se dogovori sa komunalnim preduzećima oko otpisa astronomske kamate, da bi izbegla bespotrebne troškove- smatra Vasić.

Inače, komunalni dugovi, koji obično zastarevaju za godinu dana, u ovom slučaju nisu zastareli, jer su poverioci svake godine podnosili iznova predlog za izvršenje.

Koliko je do sada ukupno starih predmeta dostavljeno izvršiteljima, ne znaju ni u Vrhovnom kasacionom sudu, ni u Komori izvršitelja. Magdalena Novaković, generalni sekretar Komore, kaže da sudovi stare predmete dostavljaju direktno izvršiteljima imenovanim za područje njihove teritorijalne nadležnosti. Komora je tražila da se predmeti prosleđuju po određenoj dinamici, a ne odjednom. Najviše posla imaće 70 beogradskih izvršitelja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 11.11.2020.
Naslov: Redakcija