Zastava Bosne i Hercegovine

UČEŠĆE GRAĐANA U PLANIRANJU BUDŽETA OPŠTINA: Opštine i gradovi imaju obavezu da u pripremi budžeta, u delu planiranja investicija, sprovedu javne rasprave i konsultuju se sa građanima o tome šta i gde bi trebalo graditi


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Branko Ružić, izjavio je da od ove godine sve opštine i gradovi imaju obavezu da u pripremi budžeta, u delu planiranja investicija, sprovedu javne rasprave i konsultuju se sa građanima o tome šta i gde bi trebalo graditi.

Ružić je uputio poziv građanima da iskoriste ovaj novi mehanizam koji je uspostavljen izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i aktivno učestvuju u ovim raspravama.

To je način ostvarivanja neposredne demokratije i većeg uključivanja građana u donošenje odluka koje su važne za njihove zajednice, podvukao je ministar.

S obzirom na to da su sredstva u budžetima sredstva svih građana, oni imaju pravo da učestvuju u odlukama o njihovom ulaganju i trošenju, objasnio je on.

Ružić je rekao da se u mnogim opštinama i gradovima ovakve rasprave već organizuju, ali i istovremeno podsetio one lokalne samouprave kod kojih to nije slučaj da to učine što pre jer postoje i zakonski rokovi za usvajanje budžeta u lokalnim skupštinama.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 15.11.2018.
Naslov: Redakcija