Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Roditelji nasilne dece biće posebno kažnjeni - novčano od 30.000 do 100.000 dinara u slučaju krivične odgovornosti, dok će za nezainteresovanost povodom nasilja, neblagovremeno opravdanje izostanka i slično, škola moći da pokrene disciplinski, pa čak i prekršajni postupak. Pominje se i društveno-koristan rad kao jedna od mera za smanjenje nasilja u školama. Za sada ipak nisu precizirane oblasti rada u kojima će učenici moći da budu angažovani, jer će njih odrediti pravilnici koji su u izradi


Dva slučaja vršnjačkog nasilja u školama u Aranđelovcu, zabeleženih okom kamere, pored toga što su probudili veliku pažnju uznemirene javnosti, doveli su i do toga da se zakoni, pravilnici i čitav društveni kontekst koji dovodi do nasilništva ponovo preispitaju.

Posle šamaranja učenice I razreda Tehničke škole "Mileta Nikolić" B.N. (15), opšteg navijanja, podsmeha i snimanja od stane drugara iz klupe, ali i slučaja dečaka koga su maltretirale starije "kolege" u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi, u ovu opštinu došli su predstavnici Ministarstva prosvete, inspekcije, timova za zaštitu od nasilja, predstavnici školske uprave i svi direktori škola.

Oni su identifikovali neke faktore rizika i ponašanja koji nisu dobri za đake i preduzeli su odgovarajuće mere u skladu sa tim.

Za početak, ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je da psiholog u tom konkretnom slučaju radio samo 20 odsto radnog vremena, zbog čega je najavio i pojačanje psihološko-pedagoške službe u školama.

Iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete predvideli su da škola ima obavezu da u roku od dva dana od saznanja za nasilje pokrene vaspitno-disciplinski postupak. Njime se isključivo ne utvrđuju samo činjenice, već i definiše vaspitni rad za narednih 30 dana.

- Škole na raspolaganju imaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017) i Pravilnik o primeni protokola za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja - ranije je objasnila Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja, a od resornog ministra čulo se da je u pripremi izrada 59 novih pravilnika koji će bolje urediti novine u prosvetnim zakonima.

Ministar je najavio i smene direktora koji ne rade svoj posao kako treba.

- Promenili smo šest prosvetnih zakona i menjamo još četiri da bismo imali efikasniji sistem, da imamo veću kontrolu nad onim što se dešava u školama, da možemo da smenimo direktore koji ne rade svoj posao kako treba. Kažnjavaće se i direktori škola koji zataškavaju slučajeve nasilja, kao i oni koji ne preduzimaju potrebne mere kada se nasilje u školi već dogodi - ispričao je on i naglasio da će svaki vid nasilja direktor biti dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome će se potom obavestiti policija i tužilaštvo, pogotovo ako je reč o ozbiljnijem prekršaju.

U tom smislu, roditelji nasilne dece biće posebno kažnjeni - novčano od 30.000 do 100.000 dinara u slučaju krivične odgovornosti, dok će za nezainteresovanost povodom nasilja, neblagovremeno opravdanje izostanka i slično škola moći da pokrene disciplinski, pa čak i prekršajni postupak.

Pominje se i društveno-koristan rad kao jedna od mera za smanjenje nasilja u školama. Za sada ipak nisu precizirane oblasti rada u kojima će učenici moći da budu angažovani, jer će njih odrediti pravilnici koji su u izradi. Ipak, kao jedna od kaznenih mera za đake koji naprave disciplinske prekršaje, koji budu uništavali školsku imovinu, diskriminisali i zlostavljali druge učenike ili nastavnike, pominje se ponovno pokretanje Mladih gorana gde bi deca bila angažovana u npr. sadnji drveća.

Protiv tri maloletnika sud je dobio predlog o pokretanju krivičnog postupka zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja, koji će se sprovoditi po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005). U odnosu na ishod, prema rečima pravnika njima sleduje kazna: vaspitne mere, vaspitni nalog, sudski ukor, pa i smeštanje u vaspitno popravni dom.

Inače, u slučaju nasilja koje se desilo u istom gradu, ali pre dve godine, kada je grupa napala dečaka i terala ga da im ljubi ruke, epilog je sledeći: učenici su se izmirili, a roditelji žrtve su potpisali izjavu da ne žele nikog da tuže.

Kako bi se ovaj problem prevazišao, biće potrebno da se formira širi ministarski tim, gde će osim Ministarstva prosvete, njega činiti i predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 14.11.2017.
Naslov: Redakcija