Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Razlozi za donošenje zakona usaglašavanje s direktivama i drugim propisima Evropske unije iz oblasti medicinskih sredstava koja se odnose na direktivu za opšta medicinska sredstva koja se koriste u humanoj medicini, direktivom za aktivna implantabilna medicinska sredstva, direktivom in vitro medicinska sredstva, smernicama i vodičima


Na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, održanoj 14. novembra 2017. godine, članovi Odbora razmatrali su i prihvatili, u načelu, Predlog zakona o medicinskim sredstvima. koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Predlog zakona, u ime predstavnika predlagača, obrazložio je Meho Mahmutović, državni sekretar Ministarstva zdravlja. U obrazloženju je istaknuto da su razlozi za donošenje zakona usaglašavanje s direktivama i drugim propisima Evropske unije iz oblasti medicinskih sredstava koja se odnose na direktivu za opšta medicinska sredstva koja se koriste u humanoj medicini, direktivom za aktivna implantabilna medicinska sredstva, direktivom in vitro medicinska sredstva, smernicama i vodičima.

Sekretar je naveo da je Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 107/2012) započeto usaglašavanje sa propisima EU u ovim oblastima. U oblasti medicinskih sredstava izvršeno je delimično usaglašavanje sa navedenim propisima EU, kako bi bilo omogućeno da privreda, koja u tom momentu nije poslovala u skladu sa evropskim standardima, nastavi svoje poslovanje na teritoriji Republike Srbije. Tokom primene navedenog Zakona skoro svi privrednici usaglasili su svoje poslovanje sa navedenim direktivama EU i time su se stekli uslovi da se izvrši potpuno usklađivanje propisa Republike Srbije u oblasti medicinskih sredstava sa propisima Evropske unije.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 14.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija