Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Procenat uspešno sprovedenih postupaka javnih nabavki 90 odsto, odnosno da je samo deset odsto tih postupaka obustavljeno ili poništeno zbog neregularnosti. Značajan pomak napravljen i kada je reč o direktnim nagodbama, pregovaračkom postupku koji je nedovoljno transparentan i rizičan zbog korupcije. Preporuka EU je uvođenje kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude, koja znači da se ne gleda samo cena već i druga svojstva, poput kvaliteta


Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je da je procenat uspešno sprovedenih postupaka javnih nabavki 90 odsto, odnosno da je samo deset odsto tih postupaka obustavljeno ili poništeno zbog neregularnosti, dok je pre tri godine bilo 15 odsto neuspešnih postupaka.

On je istakao da je značajan pomak napravljen i kada je reč o direktnim nagodbama, pregovaračkom postupku koji je nedovoljno transparentan i rizičan zbog korupcije, precizirajući da je pre četiri godine učešće tog postupka u nabavkama bilo 28 odsto, a danas je svega tri odsto.

Otvorenih postupaka u javnim nabavkama, koji su najkonkurentniji i najpoželjniji, danas je 93 odsto, dok ih je pre četiri godine bilo 56 odsto – naveo je Jovanović. – Napravljeni su pomaci u domenu suzbijanja neregularnosti u oblasti javnih nabavki. Za četiri godine smo prešli veoma veliki put i napredak i sad smo u nivou evropskog proseka.

Preporuke EU su, po njegovim rečima, da nastavimo da jačamo mehanizme i da unapredimo mehanizme za suzbijanje korupcije, uz jednu značajnu komponentu – uvođenje kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude, koja znači da se ne gleda samo cena već i druga svojstva, poput kvaliteta.

Imate obične i energetski efikasne sijalice. Ova druga je možda 20 odsto skuplja, ali štedi i do 40 odsto energije, tako da za dve-tri godine možete da kupite još dve sijalice iz javnih sredstava – ilustrovao je Jovanović.

Na pitanje šta bi se moglo uraditi da postupci javnih nabavki traju kraće, Jovanović je rekao da je Uprava za prethodne dve godine preduzela značajne mere i time dala modele konkursne dokumentacije da bi pomogla naručiocima da brže sprovode postupke.

Postupak je 2014. godine trajao 77 dana, ove godine 61 dan. Nastavićemo da radimo, ne do nekog konkretnog cilja, ali svakako da je jedan od naših prioriteta da postupci javnih nabavki traju što kraće – naveo je Jovanović.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, E. Dn., 13.11.2016.
Naslov: Redakcija