Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRVI PUT NORMATIVNO UREĐENI ODNOSI U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: Potpisan kolektivni ugovor za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kojim se na jedinstven način uređuju prava, obaveze i odgovornost zaposlenih iz radnog odnosa, ali i postupak izmene i dopune ovog ugovora, način rešavanja spornih pitanja, kao i međusobni odnosi ugovornih strana


Posebnim kolektivnim ugovorom, koji je prvi put potpisan za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, na jedinstven način uređuju se prava, obaveze i odgovornost zaposlenih iz radnog odnosa, ali i postupak izmene i dopune ovog ugovora, način rešavanja spornih pitanja, kao i međusobni odnosi ugovornih strana.

Ugovor su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević i predsednici reprezentativnih sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama čiji su osnivači Republika, pokrajina i jedinice lokalne samouprave.

U razgovoru s njima Šarčević je ukazao da je neophodno da nastave saradnju u izradi zakonskih propisa, a posebno novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi se unapredio status delatnosti predškolskog vaspitanja koji, kako je naveo, čini važan deo jedinstvenog obrazovnog sistema u Srbiji.

Imajući vidu multifunkcionalnu delatnost predškolskih ustanova, ministar je istakao i značaj jačanja saradnje s drugim ministarstvima, s kojima, dodao je, treba tražiti zajednička rešenja koja bi podigla kvalitet obrazovanja i vaspitanja.

Predsednica Samostalnog sindikata predškoslkih ustanova Ljiljana Kiković je rekla da je ovim ugovorom zaokružen proces normativnog uređivanja delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

"Ovo je prvi put da zaposleni u predškolskim ustanovama dobiju svoj Posebni kolektivni ugovor. Imajući u vidu brojne probleme u funkcionisanju ustanova na lokalnom nivou, tražimo da se promeni način finansiranja plata zaposlenih u delatnosti direktno iz budžeta kako bi se obezbedila redovnost isplata zarada, a ne kao do sada preko transfernih sredstava iz lokalnih samouprava", navela je Kiković.

Osim Šarčevića i Kiković, poseban kolektivni ugovor potpisali su predsednica Sindikata obrazovanja Valentina Ilić i predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović, saopšteno je iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.11.2016.
Naslov: Redakcija