Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 13. NOVEMBRA 2015. GODINE OTVORENA KANCELARIJE ZA BUDżET


Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić i izvršni direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju Entoni Smit (Anthony Smith) otvorili su 13. novembra 2015. godine Kancelariju za budžet u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Tom prilikom potpredsednik Arsić istakao je da, otvaranjem Kancelarije za budžet, Narodna skupština Republike Srbije povećava svoje kapacitete u smislu nadzora nad trošenjem javnih sredstava.

"Kancelarija za budžet omogućiće narodnim poslanicima da u narednom periodu učestvuju ne samo u kontroli trošenja sredstava, već i da aktivno učestvuju u planiranju budžeta Republike Srbije", naveo je Arsić.

On je poručio da nijedan parlament u regionu nema takvo telo, pa će Narodna skupština Republike Srbije biti i po tom pitanju lider.

Izvršni direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju Entoni Smit istakao je da je projekat otvaranja Kancelarije za budžet u Narodnoj skupštini najvažniji projekat koji Fondacija sprovodi u Evropi.

"U svakom demokratskom društvu važno je da parlament vrši svoju nadzornu ulogu, posebno kada je reč o javnim finansijama. Verujem da je Narodna skupština preuzela vođstvo i da će biti uzor u regionu kada je u pitanju nadzor i kontrola javnih finansija", naveo je Smit.

Kancelarija će inicijalno zaposliti četiri istraživača.

Pre zvaničnog otvaranja Kancelarije predstavnici Vestminsterske fondacije za demokratiju i Parlamenta Škotske, koji su partneri Narodnoj skupštini na ovom projektu, razgovarali su sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini i predstavili im koncept rada Kancelarije.

Kancelarija za budžet otvorena je na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog između Narodne skupštine i Vestminsterske fondacije za demokratiju, a u okviru realizacije Programa "Jačanje kapaciteta Narodne skupštine za unapređenje efikasnog parlamentarnog nadzora nad trošenjem budžetskih sredstava", a pružaće poslanicima analize o srpskoj ekonomiji, predlozima budžeta Vlade Republike Srbije i drugim zakonima koji se bave fiskalnim problemima.

Izvor: Press služba Skupština Srbije, 13.11.2015.
Naslov: Redakcija