Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVREDNICI OČEKUJU NOVI PAKET EKONOMSKE POMOĆI AKO SE POGORŠA SITUACIJA


U Privrednoj komori Srbije (PKS) smatraju da postoji prostor da država ponovo pomogne pojedinim sektorima privrede u slučaju pooštravanja mera za sprečavanje korone, a zbog kojih bi bio ugrožen rad privrede.

U PKS su tako odgovorili na pitanje da li učestvuju u razgovorima sa predstavnicima države o nekom novom paketu ekonomske pomoći privredi, s obzirom da se najavljuje pooštravanje mera za sprečavanje širenja virusa korona.

Međutim, PKS ističe da razume ograničenja dalje sistemske budžetske podrške, imajući u vidu neophodnost očuvanja makroekonomske stabilnosti kao osnove poslovnog okruženja u zemlji, ali da, ipak, očekuju pomoć u slučaju pogoršanja situacije.

"Iz tog razloga, verujemo da postoji prostor da se pomogne pojedinim sektorima privrede u zavisnosti od razvoja dalje situacije", kažu u PKS.

Ukazuju da većina analitičara nije saglasna sa primenom sistema "zatvaranja", kao što je bio slučaj u prvom talasu.

PKS navodi i da međunarodne finansijske institucije ostaju pri projekcijama da u narednoj godini predstoji značajan oporavak privredne aktivnosti, posebno u Srbiji, koja će ove godine imati relativno povoljnije ekonomske performanse u odnosu na uporedive evropske zemlje.

Zbog mogućeg novog pogoršanja epidemiološke situacije, PKS navodi da je u stalnom kontaktu sa Vladom Republike Srbije, po pitanju aktuelnog stanja u privredi i problemima sa kojima se privrednici suočavaju.

Kontakti se, navode, ostvaruju kako kroz učešće u radu Saveta za koordinaciju mera ekonomske politike, tako i kroz brojne radne grupe na nivou ministarstava i jedinica lokalne samouprave.

Takođe, privrednici se nadaju da će u narednoj godini biti dostupna podrška privredi kroz mehanizme saradnje sa Evropskom komisijom, DFC i drugim institucijama, posebno u delu podrške preduzetništvu, mikro, malim i srednjim privrednim društvima.

PKS je pohvalila dosadašnje mere ekonomske podrške vlade koje su, dodaje, suštinski doprinele očuvanju likvidnosti privrednih subjekata i zaposlenosti.

Ističu da je zahvaljujući direktnim budžetskim transferima, odlaganju dela poreza, kao i uspostavljanju garantne šeme za povoljno kreditiranje privrednika, privreda Srbije relativno dobro podnela prvi talas krize izazvan epidemijom virusa korona.

Međutim, u PKS navode da postoji neizvesnost o razvoju privredne situacije kako se približavamo zimi, ali i zbog činjenice da se koronavirus ponovo intenzivira na evropskom nivou.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.10.2020.
Naslov: Redakcija