Zastava Bosne i Hercegovine

POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU: Poreski organi i inspektori rada proveravaće da li pevači i vlasnici lokala u kojima nastupaju imaju potpisane ugovore o izvođačkom delu. Za prekršaj predviđene kazne do dva miliona dinara i zatvaranje objekta


Jesen u Srbiji neće biti berićetna za pevače i ugostitelje koje ne poštuju propise, jer kreću pojačane kontrole poštovanja Odluke Vlade 05 broj 110-6466/2017 o primeni posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije, a koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju ("Sl. glasnik RS", br. 71/2017). Oni koji budu uhvaćeni u prekršaju suočavaju se s potencijalnom kaznom do dva miliona dinara!

Naime, estradne zvezde koje godinama zgrću ogromne svote novca od nastupa na koncertima, u kafanama i klubovima, a na to ne plaćaju nikakav ili minimalan porez, ponovo će biti predmet intenzivne kontrole poreskih organa i inspektora rada, koji proveravaju da li izvođači i ugostitelji kod kojih nastupaju imaju potpisane ugovore o izvođačkom delu.

Tako će u sledećem periodu inspektori u koordinaciji sa sindikalnim kontrolorima pojačati kontrole, a ukoliko neko ne bude imao zaključen ugovor ili izvođači ne budu imali legalne isprave - uverenja ili potvrde, platiće kazne koje se kreću i do dva miliona dinara, a predviđeno je i zatvaranje objekata. Sve ovo utvrđeno je na seminaru koji je održan krajem septembra u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inspektorata rada Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, čiji su glavni govornici bili direktor Inspektorata Stevan Đurović i predsednik Sindikata Dragiša Golubović.

Oni su utvrdili da je dosadašnjom primenom povećan broj zaključenih ugovora za oko 30 odsto, pa samim tim i priliv u budžet, ali i dali uputstva ovlašćenim licima za dalje delovanje na terenu.

Izvor: Vebsajt Kurir, 14.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija