Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE: Biće zabranjena gradnja derivacionih mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima, ali postojeće neće biti srušene


Izgleda da će se konačno stati na put izgradnji malih hidrocentrala u zaštićenim područjima! Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan je ponovio da će uskoro biti usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 91/2010 - ispr., 14/2016 i 95/2018 - dr. zakon), kojima će biti zabranjena gradnja derivacionih mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima. Ipak, Trivan nije precizirao i kada će pomenuti zakon biti usvojen.

- Izgrađene mini-hidrocentrale neće niko rušiti, ali će one koje su u zaštićenim dobrima morati da rade u skladu sa pravilima - istakao je ministar Trivan. - Svi koji su dobili dozvole za izgradnju u zaštićenim dobrima, ministarstva energetike i zaštite životne sredine će omogućiti zamenu lokacija za one van tih područja, gde gradnja neće biti zabranjena. Inače, naše ministarstvo godinama tvrdi da mini-hidrocentrale derivacionog tipa, ne mogu da opstanu u zaštićenim dobrima. To je pokazala i javna rasprava. O njihovoj gradnji i radu izrađene su studije koje pokazuju zašto su štetne.

Kako je rekao ministar Trivan, građani i struka su u pravu i ne može se raditi na način koji narušava životnu sredinu u zaštićenim dobrima, dok se na područjima koja nisu pod zaštitom vodi računa da se poštuju pravila gradnje. Uz to, izmene Zakona o zaštiti prirode, u onom delu koji se odnosi na gradnju mini-hidrocentrala, pre dve godine ne bi mogle da budu usvojene, ali sada je postignut konsenzus i to može.

Kada je reč o investitorima koji su najavili tužbu protiv države, jer ne mogu da sprovedu svoj plan za koji imaju dozvolu, ministar Trivan je uveren da će se i za to napraviti neko rešenje, koje će svima da odgovara.

- Dozvole za gradnju izdate su po važećem Zakonu o zaštiti životne sredine, koji je loš - objasnio je Trivan. - Radi se i na reorganizaciji zaštićenih dobara, pre svega nacionalnih parkova. Jer je svima jasno da pojedini delovi nacionalnih parkova to više nisu.

Ministar Trivan najavio je da će u narednim mesecima biti donet Zakon o klimatskim promenama. Izmene Zakona o upravljanju otpadom će omogućiti lokalnim samoupravama da same zabranjuju upotrebu kesa na svojoj teritoriji, dok će izmene Zakona o buci regulisati novi način na koji se nivo buke kontroliše u velikim gradovima.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 10.10.2019.
Naslov: Redakcija