Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SPECIJALNO ODELJENJE MUP-A ZA BORBU PROTIV VISOKOTEHNOLOŠKOG KIRIMINALA OVE GODINE PODNELO 77 KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV 82 LICA ZBOG IZVRŠENJA KRIVIČNOG DELA PROGANJANJA


"Specijalno odeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kiriminala ove godine podnelo je 77 krivičnih prijava protiv 82 lica. Za deset godina, koliko postoji to odeljenje podneto je 881 krivična prijava protiv 1.906 lica. Od prošle godine proganjanje je uvedeno u krivični zakonik kao posebno krivično delo", rekao je za RTS Vladimir Vujić, inspektor u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Vladimir Vujić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je za krivično delo proganjanje predviđena novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Dodaje da postoje i teži oblici, kada je u opasnosti život žrtve ili kada dođe do smrti lica koje se proganja.

Govoreći o primerima proganjanja u praksi, Vujić je rekao da postoji nekoliko kategorija. Prvo - kada proganjanje predstavlja neku vrstu opsesije, drugo - kada npr. neka odrasla osoba želi da ostvari kontakt sa drugom odraslom osobom protivno njenoj volji, treće - kada vršnjaci vrše proganjanje drugih vršnjaka i četvrto - kada proganjanje prethodi izvršenju teških krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima.

Inspektor Vujić je apelovao na građane, roditelje i organizacije koje se bave zaštitom dece da ne vode sami istrage već, ukoliko dođu do informacija da je neko dete žrtva krivičnog dela, da to dokumentuju.

Prema njegovim rečima, to će najbolje uraditi tako što će preuzeti "skrinšot" ili napraviti fotografije prepiske gde će se tačno videti URL naloga sa kojeg je poslata poruka, sadržaj poruke kao i kome je poslata.

Vujić ističe da je prioritet da se takva krivična dela suzbiju jer su deca najviše ugrožena.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Novosti, 15.10.2018.
Naslov: Redakcija