Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJENE PROMENE POSLOVNIKA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE: Cilj je da se onemoguće prelasci poslanika u nove skupštinske klubove


Najavljene promene Poslovnika koje predviđaju da "preletači" ne mogu da prelaze u nove skupštinske klubove, već da nastupaju kao "solo igrači", mogu delimično, ali ne i suštinski, da reše problem menjanja stranačkih dresova, ocenjuju sagovornici "Novosti".

Predsednica parlamenta, Maja Gojković, započela je promenu skupštinskog "bukvara" kako bi se trend prelazaka iz jedne u drugu partiju, ali i dolazak do mesta u Skupštini na mala vrata, mimo izbora - zaustavio. Jer, pozivajući se na zakonsko pravilo da je poslanik vlasnik mandata, u ovom sazivu parlamenta je svaki deseti tribun promenio boje.

Vladimir Pejić, iz "Faktora plus", kaže da se na "preletače" ovako može uticati formalno, jer će imati manje vremena za raspravu i promociju:

"Ipak, ne može se prekinuti rast trenda, jer ne postoji partija iz koje neko negde nije "preleteo". Bilo je raznih strategija dosad, ali nijedna nije uspela da reši problem. Možda je jedino rešenje da se biraju pravi ljudi koji neće napuštati stranke iz interesa", kaže Pejić, i dodaje da vlast i opozicija treba da postignu kompromis i naprave Poslovnik kao sistemsko rešenje koje će biti prihvatljivo svima.

Poslanici često komentarišu da je jedna od mana Poslovnika to što ministri imaju neograničeno vreme za odgovore na pitanja, dok se tribunima pali štoperica. Takođe, pominje se da predsedavajući kažnjava na osnovu sopstvene procene, kao i da opozicija i vlast besmislenim proceduralnim pitanjima guše suštinsku raspravu u zakonodavnom domu.

Trend "preletanja" odavno se ukorenio i na opštinskom nivou vlasti. Nezvanične procene govore da je u više od sto lokalnih samouprava zabeleženo da su odbornici menjali stranačke dresove.

Izvor: