Zastava Bosne i Hercegovine

INTERVJU SA PREDSEDNIKOM NOVOFORMIRANOG UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE


“Isključivanje Skupštine iz izbora sudija i tužilaca i balansirani sastavi pravosudnih saveta promene su koje će ukoliko se dogode, doneti viši nivo nezavisnosti, samostalnosti i odgovornosti pravosuđa”, ocenjuje Nenad Stefanović, predsednik novoformiranog Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

• Koji su vaši stavovi u pogledu poslednje verzije predloga ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa?

- Reformu pravosuđa ne treba posmatrati kao jedan od uslova za članstvo u EU već je reforma potreba svih građana Srbije. Inicijalni tekst amandmana je pretrpeo znatne promene nakon javne rasprave i mišljenja Venecijanske komisije. Udruženje sudija i tužilaca pozdravlja predloge za ukidanje probnog mandata od tri godine za prvi izbor, isključenje Skupštine iz izbora sudija i tužilaca, ali i to što će predsednik Visokog saveta sudstva biti sudija, a Vrhovni javni tužilac nema pravo reizbora.

• Koji su razlozi što deo struke i starija udruženja zahtevaju novu javnu raspravu, nove radne grupe?

- Nažalost, stiče se utisak da imamo i one koji su protiv reforme pravosuđa i koji se zalažu za održavanje postojećeg stanja. To su oni kojih nema u sudnicama svakoga dana sa građanima. Izgovora su “da može da bude gore” i da ne treba ništa raditi osim da se nastave javne rasprave i ceo proces unedogled do okončanja njihovih mandata. To nije odgovorno ni prema struci ni prema građanima.

• Udruženje sudija i tužilaca imalo je skoro sastanak sa ministarkom pravde. Šta je zaključak tog sastanka?

- Predstavnici UST su imali konstruktivan dijalog u ministarstvu, konstatovali smo da je preko 70 odsto predloga struke tokom javne rasprave koja je trajala više od jedne godine usvojen i da je inicijalni tekst amandmana pretrpeo značajne izmene i da je u velikoj meri usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije. Ono što smatramo važnim jeste da sudijski i tužilački pomoćnici uđu u Ustav. Naša molba ministarstvu je da razmotri takvu mogućnost.

• Tužilaštva izgledaju kao zatvoren sistem iz kojeg je teško doći do informacije. Šta mislite o odnosu tužilaštava i medija?

- Tužilaštvo je usvojilo komunikacionu strategiju sa medijima, ali koja je ostala mrtvo slovo na papiru. U praksi većina informacija u vezi sa konkretnim predmetima dolazi na konferencijama za medije MUP-a. Zalažemo se za transparentnost i dostupnost informacija građanima.

Izvor: Vebsajt Blica, 15.10.2018.
Naslov: Redakcija