Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODŽAVANJU ZGRADA: Uputstvo za postupak uvođenja prinudne uprave u stambene zajednice


Jedna od novina koje je doneo novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) je i institut prinudne uprave u stambenim zajednicama. Ovaj mehanizam predviđen je u slučajevima kada stambene zajednice ne mogu da se dogovore i donesu odluku o organizovanju poslova upravljanja i održavanja zgrade. Postupak uvođenja prinudne uprave vodi organ lokalne uprave, a kako je ovo u potpunosti novi postupak, Stalna konferencija gradova i opština je, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture pripremila detaljno Uputstvo, sa modelima rešenja koje donosi organ uprave.

Uputstvo je predstavljeno u utorak, 10. oktobra 2017. godine na prezentaciji kojoj su pozvani da prisustvuju registratori stambenih zajednica iz beogradskih gradskih opština, ali i drugih gradova, jer se očekuje da će se mehanizam prinudne uprave koristiti više u gradovima sa većim brojem stambenih zgrada.

Po rečima Nebojše Anteševića iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, registracija stambenih zajednica započeta je u velikom broju gradova i opština, i posle otklanjanja početnih nedostataka, teče bez većih problema. Zabrinjava, međutim, podatak da u približno 80, naročito manjih opština, nije registrovana ni jedna stambena zajednica. Razlog u tome leži, između ostalog, i u nedovoljnoj informisanosti građana.

Na prezentaciji su učestvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, koja je zadužena za vođenje Registra profesionalnih upravnika. Zaposleni u lokalnim upravama koji će voditi postupak prinudne uprave, pristupaće Registru profesionalnih upravnika, a izbor upravnika za svaki predmet vršiće se automatski, kroz posebnu aplikaciju, čime će se izbeći svaki vid arbitrarnosti u odlučivanju i obezbediti transparentnost procesa.

Predstavnici gradske opštine Savski venac izneli su svoja zapažanja o velikom interesovanju za institut prinudne uprave u stambenim zajednicama, jer među vlasnicima stanova ne postoji uvek saglasnost oko pitanja izbora upravnika. Ova gradska opština već nekoliko meseci sprovodi kampanju informisanja građana o obavezama koje proističu iz novog Zakona.

Jedan od preduslova za početak primene instituta prinudne uprave je i donošenje lokalnih odluka o visini iznosa naknade za profesionalnog upravnika. Ove odluke donosiće skupštine jedinica lokalne samouprave na osnovu podzakonskog akta i uputstva resornog ministarstva, koji su u pripremi.

Prinudna uprava u stambenim zgradama je ograničenog trajanja, i prestaje onog trenutka kada vlasnici stanova donesu odluku o izboru upravnika i o tome obaveste nadležnu opštinsku upravu.

U nastavku možete preuzeti dokument:

Prinudna uprava - postupak

Izvor: Vebsajt SKGO, 11.10.2017.
Naslov. Redakcija