Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Jedan od ključnih zahteva Venecijanske komisije je isključivanje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti iz rada DVT-a i VSS-a


Okrugli sto "Izbor i sastav Saveta (Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca)" u okviru Ministarstva pravde održan je 13. oktobra 2017. godine, u Skupštini grada Niša, a strukovna udruženja sudija i tužilaca i civilni sektor izneli su svoje predloge na tu temu.

Udruženje tužilaca Srbije, Yucom i Beogradski centar za ljudska prava tokom trajanja ovog okruglog stola izneli su predlog da se Državno veće tužilaca preimenuje u Tužilački savet, u čijem sastavu bi bilo 11 članova, od kojih bi sedam bili javni tužioci, a četiri člana bi bili ugledni pravnici sa najmanje 15 godina iskustva u struci.

Kako navodi Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca tokom razgovora o sastavu i načinu izbora Saveta (VSS i DVT) predstavnici ova tri udruženja naveli su da u sastavu DVT-a više ne bi bili predstavnici politike, odnosno izvršne i zakonodavne vlasti - ministar pravde i predstavnik Narodne skupštine.

- Što se tiče uglednih pravnika, među njima bi bili advokat, kojeg bi delegirala Advokatska komora, kao i profesor pravnog fakulteta, dok je kao novina predloženo da među članovima DVT-a bude i jedan sudija i jedan predstavnik organizacija civilnog društva koje se bavi zaštitom ljudskih prava. Taj organ bi birao i glavne i javne tužioce, a ne kao do sada što je samo predlagao Narodnoj skupštini kandidate za izbor, a ona ih birala i na taj način konačno odlučivala o izboru tužilaca - navodi Stefanović.

Prema njegovim rečima Udruženje tužilaca, Yucom i Beogradski centar za ljudska prava se zalažu da šefove tužilaca bira Tužilački savet.

Jedan od ključnih zahteva Venecijanske komisije je isključiti političare (predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti) iz rada DVT-a i VSS-a. Takve promene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) bi trebalo da se izvrše zbog depolitizacije pravosuđa. Ukoliko to nije cilj Udruženje tužilaca postavlja pitanje zašto se onda ide u ustavne promene odredbi koje se tiču pravosuđa, navodi Stefanović.

Smatramo da eventualnim smanjenjem broja sudija i tužilaca u postojećim većima (DVT i VSS) jeste i sužavanje postojeće nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca. Većinu u savetima treba da cine sudije i tužioci.

Nije nam još jasno zašto o ni jednoj ključnoj temi još uvek nismo čuli stav Ministarstva pravde. Očekujemo da nacrt predloga izmena ustava pre nego što bude upućen Venecijanskoj komisiji bude predstavljen stručnoj javnosti u suprotnom smatraćemo da se radi o netransparentnom nacrtu Ustava.

Žarko Stevanović iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, naveo je da je stiglo 16 predloga za izmenu Ustava i da će predstavnici Ministarstva analizirati sve predloga pre upućivanja nacrta Venecijanskoj komisiji.

Ksenija Milenković pomoćnica ministra za evropske integracije navela je da je Poglavlje 23 najsloženije, i da treba biti obazriv kako bi se došlo do najkvalitetnijih ustavnih promena.

Ministarka pravde Nela Kuburović je ranije najavila da će nacrt Ustava biti spreman početkom 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.10.2017.
Naslov: Redakcija