Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Neophodno jačanje kadrovske strukture Ombudsmana jer postoje pritužbe iz mnogo oblasti, najviše na rad sudova, rad administracije, oblast građevine i fiskalnog sistema


- Ombudsman je tigar bez zuba, jer nema mnogo ingerencija, nema mogućnost da deluje više od preporuke - izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić i istakao da je mogućnost uvođenja neke sankcije možda put jačanja autoriteta te institucije.

Postoji samo mogućnost razrešenja funkcionera, a za deset godina postojanja Zaštitnika građana samo su tri razrešenja tražena, ukazao je on i dodao da je mogućnost uvođenja neke sankcije - ne kazne nego sankcije - možda put jačanja autoriteta Zaštitnika građana.

On je povodom najave izmena Zakona o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007), podsetio da je to obaveza i po Poglavlju 23, a da treba ojačati i kadrovsku strukturu da bi se efikasnije radilo jer je pritužbi iz mnogo oblasti, najviše na rad sudova, rad administracije, oblast građevine i fiskalnog sistema.

Građani se u velikom broju obraćaju Zaštitniku, najčešće kada su problemi zaista takvi da im druge institucije ne mogu pomoći, napomenuo je Pašalić.

Uglavnom, svi oni koji su došli ne mogu drugačije da reše problem, neke od tih problema zaštitnik građana može da reši, neke ne, pa je važno građanima to jasno reći, ne dovoditi ih u iluziju da Zaštitnik građana može da reši sve njihove probleme, rekao je Pašalić i napomenuo da svaki svako ko ima potrebu može da dođe.

Govoreći o najavljenim izmenama Zakona naveo je da ima više modela u svetu, počev od toga da Ombudsman kontroliše rad sudova, čak i u meritumu, konkretno u postupku, pa do kontrole sudske administracije, a mnogi problemi bi bili rešeni i Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

Upitan kako bi instituciju Zaštitnika učinio vidljivijom, Pašalić je rekao da je važno da postoje odgovarajući uslovi za rad, da mediji prate postupak od pritužbe do odgovora, kao i da Zaštitnika odlazi u druge gradove i opštine "jer ja nisam zaštitnik samo građana Beograda".

"Građani dolaze i iz unutrašnjosti i nama je najteže kada dođu ljudi kojima ne možemo da pomognemo, pri tome put košta, a oni su slabijeg materijalnog stanja. To je jedan od razloga što ćemo im ići na noge, da ih saslušamo u mestima u kojima žive…."

Izvor: Vebsajt Danas, 13.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija